Ето как ще се извършва тестването на учениците за Ковид-19 (+ВИДЕО)

Учениците остават онлайн, ако училището няма персонал, който да извършва процеса

07.11.2021 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

180 хиляди теста за учениците от 1 до 4 клас вече са доставени в страната. 

Разпределянето на тестовете за малките ученици в София започна от логистичния център на БЧК. Пътят на тестовете за столичните училища продължава от село Лозен към склад на Столичната община. Там ще се съхраняват до понеделник. 

В понеделник започва ново местене - до 24 училища в София. От там ще се разпределят до всички ученици. 

"След като се обобщят данните от декларациите, подадени от родителите, съответно по заявка всеки директор от базата за конкретния район ще получи тези тестове", заяви началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

За да може да се направи тестването, учениците не трябва да са яли или пили нищо половин час преди даването на пробата.  

"Децата трябва влизат в клас с маските, свалят ги, за да дадат пробата. Общото в тестовете е, че се дава проба в контейнер, нищо не влиза в устата на децата. Трябва да се добави малко буферче, което е напълно безвредно. Това го прави възрастният човек. Разтръсква се, за да се смесят двете и се капе в тези пластинки, които всички сте виждали", обясни процеса образователният министър Николай Денков. 

Ако училището няма учител или персонал, който да тества класа, учениците остават онлайн. Децата остават вкъщи и ако 50% от родителите не са съгласни с тестването. 

От Министерството на образованието припомнят, че ако тестът, направен в училище е положителен, трябва да се вземе втора проба от лаборатория. Ако резултатът и там се окаже положителен, целият клас се карантинира. 

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват тестовете да се правят от родителите вкъщи. Според техни данни, повече от 87% от учителите не са готови да взимат пробите от децата. 

"Заплащане ще има за тези, които извършват. Може да не са учители, да е непедагогически персонал. Ако са родители, за тях няма да има заплащане, те са доброволци", уточни министър Денков. 

Ако няма промени, от синдиката заплашват, че ще искат оставката на целия служебен кабинет.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК