Доставиха тестовете за учениците, ще плащат допълнително на учителите

Ще бъдат разпределени в училищата-бази в столицата

07.11.2021 | 11:46 Редактор: Тодор Петров

Над 81 000 теста за коронавирус за учениците от 1 до 4 клас в София бяха изпратени от базата на БЧК в село Лозен до логистичната база на Столичната община в Панчарево. 

Утре сутринта започва доставката на тестовете в 24-те столични района, в които ще има по едно училище-база, където ще се съхраняват тестовете и ще се разпределят за останалите училища в съответния район. Това обясни директорът на "Аварийна помощ и превенция" в СО Красимир Димитров.

До 11:00 ч. утре ще бъдат раздадени всички тестове в училищата-бази, в София, така че те да бъдат налични, за да могат директорите на останалите училища в района да ги получат.

Ще има допълнително заплащане за учителите и непедагогическия персонал, който ще участва в тестването на учениците, каза образователният министър Николай Денков.

"Средствата са тези 15,4 млн. лв., които гласува МС в сряда, плюс преходни остатъци - средства, които има в училищата", обясни министърът. 

Ако детето се окаже положително от теста в училище, може да се върне в клас, ако има негативен тест от лаборатория. Тестовете представляват контейнерчета, в които децата трябва да отделят слюнка.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК