България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви умения трябва да развиват младите, за да си намерят работа?

Дигиталните са сред най-търсените, посочиха Зорница Русинова и Иван Станков

08.11.2021 | 08:31 Редактор: Здравко Черкезов

Почти 9% е спадът на младежката заетост вследствие на пандемията. 

"Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати", посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Според нея младите хора са най-уязвимите на пазара на труда и най-трудно могат да намерят работа във време, когато пазарът е стагниран. 

"Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа", обясни Русинова.

Дигиталните умения са най-търсени сред младите хора, изтъка зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места", категоричен бе Станков.

Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. По думите ѝ обаче, пазарът на труда се нуждае не само от хора с висше образованите, а и от хора с технически умения. Затова "максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си ".

"Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави", завърши Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК