БАН изпуска силните млади учени заради 4-5 пъти по-високи заплати във фирмите

Награденият акад. Красимир Атанасов смята, че дейността на будителите е трудна

01.11.2021 | 14:04 Редактор: Теодора Патронова

Отдаваме почит към народните будители. Към всички просветители, книжовници и революционери, отдали живота си, за да се съхрани българският дух и самосъзнание през вековете. 

Честванията на Деня на народните будители започнаха още сутринта с тържествена церемония по приемането на почетния строй на гвардейската част пред сградата на президентството.

"Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. България се променя – търси нови идеи, обсъжда нови решения. Проблемите се изричат на глас, а заблудите с изтекъл срок на годност отминават в историята. Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане", подчерта Румен Радев в поздравлението си по случай празника. 

По-късно отново на "Дондуков" 2 държавният глава отличи просветни дейци в областта на културата и науката. Един от тях е академик Красимир Атанасов. Работи в Института по биофизика в БАН. Известен по цял свят с въвеждането на понятието "размитите множества“. 

"Само обществата, които поставят в основата на своето развитие образованието, науката и културата, могат да градят модерна и просперираща държава", заяви Радев. 

Дейността на будителите у нас днес обаче академик Атанасов определя като "трудна“. 

"На практика не можем да привлечем силни млади учени по простата причина, че те отиват във фирми, защото получават 4-5 пъти по-големи заплати, отколкото в Академията", обърна внимание акад. Атанасов

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК