За първи път: Българин печели награда за най-добър млад учен в ЕС

Сред 158 участници от 34 държави Виктор впечатлява съдиите със своята работа

04.11.2021 | 14:25 Редактор: Искра Ангелова

За първи път българин печели престижната награда за най-добър млад учен в Европейския съюз.

"Повече от развълнуван съм да получа тази награда и съм благодарен за признанието", сподели Виктор Колев.

Миналата година той мечтаеше да влезе в Станфорд. А днес той вече е студент в престижния университет и е носител на първа награда на най-големия конкурс за наука за младежи в Европейския съюз. Признава, че не е очаквал да спечели.

"Не мога да кажа, че определена награда е най-великото, което съм постигнал, защото всичко в крайна сметка е продукт на един много дългогодишен труд. Оттам нататък наградите и отделните постиженията са просто страничен ефект", допълни той.

Сред 158 участници от 34 държави Виктор впечатлява съдиите със своята работа да провокира изкуствения интелект да мисли логически. Започва да се занимава с това още миналата година, когато печели конкурс за програма в Масачузетския технологичен институт.

"Есенцията на това, което правихме, е, че ние умишлено карахме изкуствения интелект да търси възможно най-прости връзки между нещата, защото именно абстракцията и логическото мислене най-фундаментално могат да се сведат до това да търсим възможно най-простата връзка между входно и изходно изображение", сподели още Виктор.

Най-горд е с дългия път, който е извървял и упоритата работа, която е положил през годините. Вижда потенциал в България, който чака да бъде разкрит, казва още младият учен. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК