България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Зелената сделка" е възможност да трансформираме енергетиката

Коментар на Любов Панайотова и Галина Александрова за Плана за възстановяване и устойчивост

15.10.2021 | 08:38 Редактор: Жаклина Иванова

Служебният кабинет гласува Плана за възстановяване и устойчивост. Днес предстои той да бъде представен пред Европейската комисия. 

"Има процедури, ние доста забавихме този План. След текущите коментари, които имахме с Европейската комисия и различните дирекции, трябва да минем Съвет. Това е важно, за да даде Съветът санкции и да могат да се получат средства. Първите страни - Португалия, Испания, Франция - още април месец дадоха своите планове. Съветът, който мина, беше юлският. И в началото на август получиха средствата. Има техническо време", посочи директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ средствата, които можем да получим, са изключително необходими и благодарение на тях можем да се възстановим от загубите в различните сектори през последните две години.

"Има огромен ресурс, който може да се използва по другите стълбове, свързани с енергетиката. При дигитализация, енергийна ефективност, енергийна сигурност. Биха могли да се ползват средства и от стълба "Зелена България", заяви журналистът Галина Александрова.

Тя изтъкна, че парите, които са за енергийните фирми, ще се увеличат многократно, ако компаниите развиват възобновяеми източници на енергия.

"Разговорът за зеления преход трябва да се води между всички заинтересовани страни, за да може да се случи този преход информирано, по честен и справедлив за хората и бизнеса начин. Проучване на "Тренд" показа, че над 60% от българите подкрепят зелените политики на ЕС, но над 70% нямат достатъчно информация за зелената сделка. Това е показателно, че по този въпрос трябва да се говори", категоричен е журналистът.

Според Панайотова "зелената сделка" е необходима, тъй като от това зависи животът на бъдещите поколения.

"В Плана на Германия 40% от средствата са заделени за "зелената сделка" и 50% за дигитализация, тоест за оформяне на проекти. Мисли се много мащабно. Франция дори направи Плана си с поглед към 2030 г.", каза директорът на Фондация "Европейски институт" пред Bulgaria ON AIR.

Александрова информира, че се планира въглищните електроцентрали да бъдат затворени 2038 - 2040 година.

"Зелената сделка" е една възможност за България. Достъп до ресурс, който ще ни позволи да трансформираме индустрията и енергетиката", категорична е тя.

Панайотова обясни, че промяна в приоритетите на Плана не е възможна, но винаги може да бъдат направени корекции.

"Не би могло да има промяна в приоритетите, но някои от проектите може да се коригират. Пропуснахме много месеци. Служебното правителство не искаше да бъде инициатор. Първите 3 години ще получим по-голямата част от средствата", уточни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК