България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Езиковите центрове: Оставете присъствено 1-4 клас, ще обучаваме онлайн 5-12 клас

"Положихме много усилия, за да създадем максимално безопасни условия за учениците", посочи Владимир Христов

14.10.2021 | 08:13 Редактор: Жаклина Иванова

Езиковите центрове у нас затварят за пореден път врати заради увеличаващия се брой на заразени с Ковид-19. След новите мерки от Асоциацията на езиковите центрове в България са изпратили писмо до здравното министерство.

"Намираме се в едни странен парадокс. Всички през последните месеци, включително и вчера на брифинга на здравния министър, посочиха, че образованието е най-важно, и че е последното, което ще бъде затворено. Получава се обратното. Във всяка една от новите заповеди на местните РЗИ-та затварянето на езиковите школи е в първата точка", посочи членът на Управителния съвет на Асоциацията на езиковите центрове Владимир Христов в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че са положени много усилия, за да се създадат максимално безопасни условия за учениците.

"При нас децата са по 2-3 часа на седмица. Това е нищожно време. Те толкова прекарват и в градския транспорт. При нас няма междучасия. Всички са с маски непрекъснато, по 10 деца са максимум. За сравнение, в метрото сигурно има 10 пъти повече събирания", каза Христов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът направи и сравнение, че в едно заведение има 10 маси с по 6-ма души, а в езиковите центрове има 10 деца на 10 отделни маси.

"Разтревожени сме от пандемията и искаме да направим нещо. Нашето предложение е да бъдат оставени присъствено децата до 4 клас. За нас е удачно да бъдат оставени и тези, които изучават език с професионална цел - възрастните. Всички останали, от 5 до 12 клас, се ангажираме да ги обучаваме онлайн, докато нещата не се подобрят", уточни Христов.

По думите му е крайно необходимо децата да учат, тъй като именно те са тези, които в бъдеще ще ни спасяват от здравни и икономически кризи.

"Европейският съюз категоризира езиковото обучение като ключова компетенция. Тя е необходима за изучаването на всичко друго", каза още той.

Христов подчерта, че има много затворени школи от началото на пандемията.

"Може би към 30% от училищата миналата година не издържаха, защото когато пратиш всички онлайн, включително и най-малките деца, много от родителите се отказват", добави събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК