България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избирателите трябва да видят как ще се гласува с машините преди 14 ноември

Гласуването с една карта ще намали шансовете за объркване, убедена е Румяна Дечева

12.10.2021 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

ЦИК реши, че на изборите "две в едно" на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта.

"Предложението на Обществения съвет до ЦИК за гласуване с една карта беше направено още през септември. Така ще бъде по-лесно за нас избирателите, когато се изправим пред машината. С две карти може да се объркаме коя за какво служи, това би затруднило процеса", заяви членът на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева пред "България сутрин".

Тя уточни, че когато застанем пред машината, първият избор, който трябва да направим е за какво ще гласуваме.

"За първи път ще се изправим пред машина, на която трябва да направим един от три избора - дали гласуваме само за президент, само за Народно събрание или и за двете. Познавайки как гласуват българските граждани, предполагам, че повечето ще гласуват и за двете", обясни Дечева. 

Според нея избирателите ще направят доста кликвания, като това зависи и от мястото, на което ще се намира партията, за която ще гласуват. Очакванията са кандидатурите за президент и вицепрезидент да бъдат на два екрана, но за НС ще са на доста повече.

"Най-общо ще има поне 4 големи стъпки. Но хората трябва да ги видят машините и как ще се случва гласуването преди самия вот на 14 ноември. Това ще повиши и доверието на избирателите, част от които са скептични към машинното гласуване", заяви Румяна Дечева пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на казуса с гражданството на Кирил Петков и дали ще има време да бъде включен в листите на НС, Дечева заяви, че има достатъчно време това да стане.

"По-големият проблем е водещите лица на големите партии, които се появяват като водачи на повече от една листа. Това е допустимо по закон, но дали е морално", попита членът на Обществения съвет към ЦИК.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК