България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България била едноличен шампион в Европа и в света по смъртност от Ковид-19

"Има ниска ваксинационна активност, отиваме към нов пик", посочи д-р Аспарух Илиев

12.10.2021 | 08:51 Редактор: Жаклина Иванова

Ковид-19 ни атакува неуморно. Достатъчни ли са мерките за затягане на контрола у нас?

"Затягането на контрола е необходимо. В момента в България има около 100 души починали на ден от Ковид-19. Тази бройка трябва да бъде намалена", посочи ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на "България сутрин".

"В момента сме едноличен шампион в Европа и в света по смъртност от Ковид-19", заяви той.

Ново лекарство на AstraZeneca намалява шансовете за тежко заболяване с Ковид-19 или вероятността за фатален край.

"Когато Доналд Тръмп беше болен с Ковид-19, той получи подобен коктейл от антитела. В момента и AstraZeneca предлага такъв вариант. Това не е нищо ново - това са изкуствени антитела, които са вкарани в тялото и блокират шипчестия протеин, така че той да не третира клетките на тялото", обясни специалистът.

По думите му лекарството има както плюсове, така и минуси.   

"Плюсът е, че е ефективно за блокиране на вируса в нашите клетки. Минусът е, че трябва да се прилага веднага след като се разболеем. В никакъв случай не е евтино. Една подобна терапия е от порядъка на 1500 - 5000 долара. Това не е нещо, което можем да отидем и да купим от аптеката. Освен това трябва да се прилага венозно", уточни д-р Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн коментира и данните, изнесени от Световната здравна организация, че 60% от населението е срещало вируса.

"Имаме прекалено малко информация от Третия свят. Около 60% от населението на Земята вече е защитено - било то с ваксина или чрез инфекция. Имаме два варианта - човек или ще го преболедува, или ще се ваксинира", категоричен е събеседникът.

Д-р Илиев каза, че в България има ниска ваксинационна активност и отиваме към нов пик. Той не изключи и възможността да се сдобием с нови мутанти на вируса поради високия брой на болни.

"Ковид мерките не се прилагат. България имаше лошия шанс да влезе в пандемията по време на политическа криза. Всичко, което сега се случва, е в резултат на нея", подчерта инфекционистът.

Д-р Илиев изтъкна, че мерките на здравното министерство са много закъснели.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
бг смешки
преди 2 години
народа като не става за нищо .... Сигнализирай за неуместен коментар