Проф. Витанов: Защита срещу Ковид-19 имат 2,6 млн. души, смъртността ще се повишава

"Перспективите за групов имунитет не са благоприятни", смята математикът

11.10.2021 | 21:35 Редактор: Георги Донков

Засега не се задава нов локдаун, тъй като българите не са успели да си "заработят" 10 000 случая на ден, каза в предаването "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според него съвсем скоро можем да очакваме по 3 000 заразени дневно.

"Ако стопираме разпространението на вируса, процесът на нарастване на случаите ще спре. Хващаме всички и ги затваряме за три седмици вкъщи под ключ и край, пандемията свършва. Но ние не можем да направим нищо такова. Дори и малкото мерки не се спазват. Затова и не се очаква локдаун. Може да има локални затваряния в областите, които влизат в "тъмночервената" зона. Има план на Министерството на здравеопазването и щат - не щат, тези области ще трябва да налагат допълнителни мерки, които биха имали положително въздействие върху броя на новите случаи", каза експертът.

Той каза още, че вече е спрял да прави дългосрочни прогнози, но пикът на тази вълна едва ли ще настъпи до края на следващата седмица. Според него обаче, тъй като все повече области влизат в "тъмночервената" зона, има вероятност до края на месеца броят на новите случаи да започне да намалява.

"Здравната система има още 15-20 процента ресурс. При това положение на нещата, ако останем с около 3000 случая дневно, до две седмици тя ще се натовари. Трябва да се действа сега, за да не се претоварят болниците в края на месеца. Има неща, разбира се, които са изтървани и това е смъртността. Тя върви около две седмици и половина след броя на случаите. А той расте и до края на октомври трябва да очакваме повишаване на смъртността", прогнозира Витанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Математикът смята, че само строгите мерки са ни спасили през предишните три вълни на коронавируса. Само в началото на пандемията е имало истински локдаун, който я е унищожил в зародиш.

Но следващите два пъти са били наложени навреме адекватни мерки за ограничаване на броя на заразените, които са сработили много добре. В момента доста опасна, според него, е и скритата заболеваемост. Нея отдавна я има и не бива да я пренебрегваме.

"Когато започвахме през март миналата година, заболелите бяха двуцифрено число. След което установихме, че има такива, които боледуват безсимптомно. В края на август тази година се появи масовата практика да има хора със симптоми, които не се регистрират. И се появи рязко. Предпоследната седмица на месеца броят на случаите беше около 1900. Върнаха се хората от морето, купиха си тестове от аптеките, установиха че са позитивни... И какво да правят - не искат да се карантинират, а ако отидат на работа цялата фирма трябва да бъде изолирана, и си замълчаха. И следващата седмица вместо 3000, случаите бяха 2100. Една трета намаление. И сметките показват, че скритата заболеваемост е около 30% от активните случаи", каза професорът.

Николай Витанов смята, че когато броят на хората, които имат защита (преболедували и ваксинирани) достигне 70% от населението на страната, тогава можем да кажем, че сме постигнали групов имунитет. По негови изчисления към момента хората със защита у нас са не повече от 2,6 млн.

За да сме спокойни ,това число трябва да достигне около 4,3 млн. - ако приемем, че преброяването покаже, че сме около 6 милиона и половина души. Но кога ще се случи това, е трудно да с изчисли, тъй като ваксинацията буксува и перспективите за групов имунитет не са благоприятни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
иван иванов
преди 2 години
Забелязва се лоша тенденция. С увеличаване на броя ваксинирани, се увеличават и заразените-ваксинирани и умрелите-ваксинирани, че понякога и превишават процентно неваксинираните. Несериозно е да се смята, че в Израел и Великобритания това са хора с купени фалшиви сертификати. Сигнализирай за неуместен коментар