България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уролози: Роботизираните операции при малки деца са максимално атравматични

Д-р Симеон Андреев и д-р Емил Атанасов: Важна е ранната профилактика

05.10.2021 | 08:20 Редактор: Теодора Патронова

Международен екип от детски уролози с българско участие ще извършат първите две роботизирани операции на бъбрек при малки деца у нас.

"Едни от най-честите заболявания при децата касаят тестисите. Невинаги навреме те са слезли в скротума и това налага нашата намеса, ако това не се случи до година и половина, за да не се случат увреди в бъдеще. Основно вродените урологични заболявания са причина за чести урологични инфекции на бъбреците. като урина може да се задържа в бъбрека и да не се оттича към пикочния мехур, или пък да се връща от пикочния мехур към бъбреците. Много по-специфични са заболяванията при децата, отколкото при възрастните", каза д-р Емил Атанасов в предаването "България сутрин". 

"Винаги е подходящо в интервала между шестия месец и една година детето да бъде профилактирано, защото много от нещата не са достъпни за хората и те не знаят какво да търсят. При малките момченца е много важно да се търси правилната позиция на двата тестиса и при най-малко съмнение да бъде потърсен специалист. Ехографското изследване вече е доста достъпно и безвредно. Ориентира ни в много заболявания, които могат да бъдат открити на време", обясни д-р Андреев.

Той добави, че заболяванията могат да бъдат открити непосредствено след раждането, но има профилактична програма на шестия месец. 

Д-р Атанасов каза, че повечето заболявания или аномалии на бъбреците и пикочния мехур знаем още пренатално, тоест преди раждането.

"Подобриха се значително диагностичните възможности и гинеколозите ни информират, за да можем да се намесим навременно, за да няма загуби на функция на органи", обърна внимание той пред Bulgaria ON AIR.

Урологът заяви, че при новородените деца се стремят каквато и да е манипулацията да бъде най-малко атравматична

"Роботизираните операции са една група операции, които са операции предимно на бъбреците, които се стремим да са максимално атравматични за детето и прецизни. Детето да се възстанови максимално бързо", увери д-р Атанасов.

Той добави, че роботоасистираната операция замества хирурга на мястото над пациента и по този начин се скъсява продължителността на операцията, но и прецизността е по-голяма. 

"Тези операции не се извършват изцяло от робот, ролята на хирурга заема водещо място в тези интервенции. Плюсовете са несравними за възстановяването на пациента. Децата, които са оперирани с такава методика, на втория ден могат да се разхождат", настоя д-р Андреев.

Д-р Атанасов обясни, че заедно с менторите им ще оперират и те ще им помогнат да въведат тези операции, за да станат рутинни. Целта е да могат да кандидатстват на НЗОК да поема техните разноски и да станат по-достъпни за повече деца. В момента цялото лечение се покрива от пациента. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК