България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой от големите да остане без охрана от НСО - имало недомислици в проектозакона

Ген.-майор Румен Ралчев: Вкарваме политическо лице във взимането на решението

14.09.2021 | 10:03 Редактор: Тодор Петров

Липса на кворум в комисията по специализираните служби спря опита на председателя на парламента Ива Митева да направи промени в закона за НСО, с които да лиши от охрана главния прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. 

"Необходима е по-широка дискусия за промените. Необходими са промени, но има много недомислици. Такъв е този прословут член 23. Действащото законодателство визира шефа на НСО, началника на ДАНС и главния секретар - взимат решения кой да бъде охраняван допълнително. Вместо главния секретар се слага политическо лице - това е министърът на вътрешните работи. Нещо, което не допринася за по-голям професионализъм. Опитваме да дистанцираме службите от политиката, от вкарваме политическо лице във взимането на решението", посочи бившият служител на НСО ген.-майор Румен Ралчев в "България сутрин".

Според него винаги може да се намери още някой, чиято охрана от НСО да бъде свалена. Ген.-майор Ралчев не намира за логично да бъдат отнети от министрите автомобилите на НСО. По думите му има риск да се стигне до изтичане на информация.

"Високата квалификация на шофьорите на НСО, които превозват министрите, дава гаранция за тяхната цялост. За щастие, в последните години няма смъртни случаи с коли на НСО. Обемът, който се изпълнява, са милиони километри", подчерта ген.-майор Ралчев пред Bulgaria ON AIR. 

Бившите премиери и председатели на НС ползват охрана 4 г. след края на мандата си, а президентите - пожизнено. Трябва ли да се допусне намаляване на срока на 6 месеца?

"В рамките на една година нещата отшумяват. Задължително поставяме презумпцията, че МВР е доловило всички заплахи. Това не е възможно. Немалка част от населението страда от психични заболявания, които не се лекуват, а това може да доведе до доста големи колизии. Не може бъдещ член на прословутата тройка да решава сам дали да се охранява. Политическата воля е едно, но експертизата е друго", обясни бившият служител на НСО.

Хубаво е, че се отнемат правомощията от МВР, за да не се дублират дейностите на НСО и МВР, смята той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК