България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писател: Политиците да се учат от великите българи, осъществили Съединението

Забравили са за дълга и честта, защото не познават нашата история, смята Иван Границки

06.09.2021 | 08:50 Редактор: Здравко Черкезов

В деня на Съединението все по-често се питаме какво ни обеднява, какво ни дава вяра да продължим напред, какво ни сплотява като народ. Какво ни липсва да се обединим около една обща цел във време на непрестанни политически борби?

"Преди всичко вяра в собствените сили и познаване на собствената отечествена история. Тези велики хора, които преди 136 години са осъществили Съединението, ни дават хубав пример. Хубаво е да мислим не само за днешната дата, а и за тези наши предци, които са сложили основните на модерната българска държава", посочи писателят Иван Границки в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен: когато сме разделени, страдаме. Затова и надписът на Народното събрание гласи, че "Съединението прави силата".

"Но след Балканските войни нашето Отечество е повече разделено. Виждаме и в сегашната седмица, че отново парламентът не може да постигне съгласие. Това е лош симптом, не се обръщаме към собствената си история и не се учим от грешките си", изтъкна Границки.

Според него главната причина за този лош симптом се корени в покрусата на идеите за национално обединение, която оставя България трайно разделена. От тогава насам се води в нашето общество "нестихваща гражданска война, която е ту гореща, ту студена".

"Уви един век не можем да го излекуваме. Това е бедата на днешното Отечество", категоричен е писателят.

Негова е книжната поредица "Дълг и чест". Границки представи в студиото биографиите на княз Александър Батенберг и на патриарх Антим Първи, и двете дело на Стоян Ранчевски, както и недовършената биография на Иван Вазов, дело на Симеон Радев. 

"Днешните политици са забравили за дълга и честта. Това е пак, защото не познават нашата история. Смисълът на тази поредица е да припомняме какви изключителни държавници сме имали преди век, век и половина", посочи писателят пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК