Честваме 136 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Кулминацията на тържествата е в Пловдив

06.09.2021 | 07:03 Редактор: Елеонора Танева

Честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г., след редица народни бунтове, Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

В цялата страна днес ще има празнични прояви. Кулминацията на честванията е в Пловдив, който на днешната дата отбелязва и своя празник. Довечера там ще се състои тържествената заря-проверка. 

Отбелязването на празника започна още от вчера, когато държавният глава Румен Радев участва в тържествена церемония на площад "Съединение" в Чирпан.

Президентът прие почетния строй, след което произнесе слово. В речта си пред десетките официални гости и граждани на Чирпан той определи Съединението като "първия бляскав, успешен епизод в нашата нова история и апогей на устрема на нашите предци към свободна, обединена, силна и модерна България". Държавният глава припомни подвига на чирпанската чета, която тръгва към Пловдив, за да участва в събитията на 6 септември.

"Днес съм тук, за да благодаря на вас, жителите на Чирпан. За това, че пазите жив спомена за участниците в тези решителни за съдбата на родината събития", заяви Радев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК