fallback

Д-р Бацелова обясни за бустерната доза и се обърна към антиваксърите с факти

Имаме 4 безопасни и ефективни ваксини, това е доказано, подчерта тя

03.09.2021 | 08:32 Автор: Тодор Петров

Доклад на Европейската агенция по лекарствата потвърди, че няма нужда от бустерни дози за ваксинираните. При хора със силно отслабена имунна система трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

"Във ваксинологията лицата над 65 г. не отговарят така добре на някои от ваксините, както например дете на 15 г. или млад човек на 30 г. С възрастта имунната система не успява да отговори добре на всяка ваксина. Има риск да е необходимо поставянето на бустерна доза, тя е идентична с предходните поставени", коментира епидемиологът и преподавател в Медицинския университет в Пловдив д-р Христиана Бацелова в "България сутрин".

Тя поясни, че някои хора приемат медикаменти за подтискане на имунната система, за да не отхвърлят трансплантиран орган. За тези групи се препоръчва да получат трета доза ваксина. Очаква се препоръката да е минал срок от 6-8 месеца от поставянето на последната доза.

"В България има много ваксини. Има много хора, които желаят да им се постави трета доза - лица, при които рискът от заразяване е много по-висок, като медицинския персонал. Ако Министерството на здравеопазването сметне за необходимо, бихме могли да ваксинираме с бустерна доза и тях", каза още д-р Бацелова пред Bulgaria ON AIR. 

"Ако се окаже, че масово трябва да ваксинираме с трета доза, хубавото при нас е, че действително имаме много дози. Има държави от ЕС, в които нямаше възможност всеки желаещ да бъде ваксиниран. Имаме и много разкрити ваксинационни центрове", подчерта тя.

Епидемиологът се обърна към антиваксърите у нас с думите:

Имаме 4 безопасни и ефективни ваксини, това е доказано. Всеки, който може да бъде ваксиниран, трябва да го направи възможно най-бързо, за да бъде предпазен от болестта. Онези, които не успея да отговорят достатъчно добре, ще бъдат предпазени от тежко боледуване и хоспитализация. В цял свят ваксините работят, те са безопасни. За да излезем от постоянното влизане и излизане от локдауни, трябва да се ваксинираме.

Тя настоя, че са две различни неща дали ваксиниран ще се разболее или просто ще има положителен тест. Да, в малка част от ваксинираните вирусът може да се намира в носоглътката и да позитивира антигенния тест и PCR-а, отбеляза д-р Бацелова. 

"Може да бъде заразен, но за много кратък период и в много по-малка степен, отколкото неваксиниран, който се заразява и отделя вируса във външна среда за доста дълъг период", изтъкна специалистът. 

Д-р Бацелова уточни, че ваксинацията срещу Ковид-19 в Медицинския университет в Пловдив не е задължителна. Студентите имат възможността да избират да бъдат ваксинирани; да бъдат тествани два пъти седмично; да докажат, че са преболедували; изцяло да преминат в дистанционна среда, за да не контактуват с пациенти. Петата възможност е да прекъснат следването си по лични причини.

Тя е на мнение, че обявените в страната нови ограничителни мерки са справедливи.   Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback