България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическият ни елит бил на много ниско ниво, партиите са превърнати в корпорации

"Отдавна беше ясно, че няма да се реализира третият мандат", посочи бившият депутат от СДС Иван Сотиров

02.09.2021 | 09:05 Редактор: Жаклина Иванова

Политическата криза в страната се задълбочава. Разговорите между БСП и останалите политически сили приключиха без резултат. Вчера в парламента депутатите не се разбраха и за срока за актуализацията на бюджета.

"Отдавна беше ясно, че няма да се реализира трети мандат. Проблемът е, че парламентът демонстрира най-ниското ниво откакто съществува. Винаги е имало реплики, ситуации, които са нелицеприятни, но сега виждаме, че става системен проблем. Целият политически елит е на едно много ниско ниво. Няма ясна визия. Тези политици и депутати не са на нивото на проблемите, пред които е изправена страната", заяви бившият депутат от СДС Иван Сотиров в студиото на "България сутрин".

По думите му целият механизъм на селекция е объркан, а пропорционалното редене на листи е довело до това, че партийните ръководства са превърнали партиите в персонални корпорации.

"За всички партии се говори като партии на този и на онзи. Дори партии, които възникнаха като някакви ценности и политически идеи, деградираха и станаха апаратни председателски структури", категоричен е Сотиров.

"Аз съм привърженик на мажоритарната система. Виждаме, че дори партията, която възникна в името на това, понякога го споменава от благоприличие, но не го изведе като приоритет. Не виждаме реални действия от тяхна страна да вкарат точките от референдума", коментира още бившият депутат от СДС.

Сотиров изтъкна, че след тези избори ще имаме същия състав, защото ще се явят същите играчи.

"Президентската институция се опитва да се възползва от ситуацията - политическа криза, деградация на политическите партии, срив на авторитета на парламента", уточни още събеседникът на Bulgaria ON AIR.

"Партиите се оформиха като олигархични структури. Те възникват или се превръщат в чисто икономически корпоративни структури, затова не виждаме политическа логика. Виждаме, че всеки може с всеки - хора, които до вчера са екзистенциални противници, днес са партньори", каза още Сотиров.

Той смята, че президентът имитира желание да се излезе от кризата.

"Едва ли не, като една крайна необходимост, да създава второ служебно правителство, което ще трябва да му подготви избори. Тук има конфликт на интереси. Той не е противоконституционен, но е в разрез с принципите на парламентарната република. Идеята за служебен кабинет и разпускане на парламента е вредна и неработеща", уточни Сотиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК