България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юрист: Народното събрание следва да насрочи президентските избори преди да се разпусне

Президентските избори могат да бъдат най-късно на 14 ноември, обясни конституционалистът

24.08.2021 | 10:12 Редактор: Елеонора Танева

Предстои президентът Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на редовно правителство. По закон той може да направи това най-късно на 27 август. 

"Президентът трябва да връчи мандата на избраната от него парламентарна група, а не на кандидат за премиер. ПГ има 7-дневен срок, в който да излъчи кандидат за министър-председател, който от своя страна има едноседмичен срок, за да предложи структура и състав на Министерския съвет", обясни законовата процедура докторът по конституционно право Симона Велева в студиото на "България сутрин". 

И уточни, че ако третият мандат също е неуспешен, президентът трябва да разпусне 46-ото Народно събрание и със същия указ в двумесечен срок ще насрочи изборите за нов парламент.

А една от последните задачи на депутатите ще бъде да насрочат изборите за президент.

"Това може да е между 24 октомври и 14 ноември, на която дата да се проведе първия тур, за да има време за втори. В една от тези четири недели трябва да се проведат изборите за президент и след това - балотажът", уточни конституционалистът.

Противоречи ли на Конституцията изслушването на главния прокурор по темата с полицейското насилие?

Според доктора по конституционно право, няма пречка обвинител номер едно да бъде изслушван от депутатите в ресорната комисия. 

"Конституцията предвижда, че всеки един от тримата големи в съдебната власт представя доклад за дейността на институцията, но също така предвижда, че може да бъдат приети и други доклади, свързани с делата за корупцията например. В правилника на НС не става дума за контрол, а за обсъждане в Комисията по конституционни и правни въпроси с участието на главния прокурор. Така прокуратурата и НС в този дебат са равнопоставени субекти. Няма някакъв контрол, а само работа между институциите. Независимостта на прокуратурата не е накърнена. Това е форма да се види какви са проблемите в нея", заяви Велева пред Bulgaria ON AIR. 

Крайното решение е на Конституционния съд. Както и това по казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

"Решението ще бъде взето само на базата на документи. В случая нямат значение медийните публикации, които от ГЕРБ-СДС цитират, нито изказванията на министър Петков. Те нямат правна стойност. Интересно е как КС ще приеме от кой момент лицето се е освободило от гражданството си - дали от момента на волеизявлението или от момента на потвърждението му. Не е изключено КС да приеме тълкуване, че датата на самото заявление е моментът, тъй като Петков е направил всичко възможно, за да се освободи от гражданството си", коментира Симона Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК