Доц. Киселова: Избори 2 в 1? Смесването на кампаниите може да е пагубно за Радев

Най-късната дата за президентски избори е 14 ноември, смята преподавателят по конституционно право

23.08.2021 | 21:38 Редактор: Десислава Атанасова

Приключи или не въпросът с двойното гражданство на Кирил Петков?

Цялата информация е през статуси във Facebook или публикации в сайтове, това е субективна гледна точка. Трябва да се изчака решението на Конституционния съд. Това заяви в "Денят ON AIR" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. 

"Г-н Петков има право да изрази своето мнение, иска да се откачи от тази тема и да си върши работата. Интересите са явно големи, затова и го атакуват", смята тя.

Доц. Киселова даде обяснение и на хипотезата, ако все пак, към дата на назначаване като министър, той е бил канадски гражданин. 

"55 народни представители сезираха КС. Предполагам, че ще бъде образувано дело и КС ще се обърне към държавата Канада, и съобразно отговора съдът ще се произнесе. Ако се докаже - предполагам, че няма да се стигне до отмяна да сделки или отмяна на заповеди. Но всеки отделен акт трябва да се оспорва отделно. Имаше доста актове, които предизвикаха недоволство в някои среди и има страни, които биха искали да оспорват", подчерта тя.

Лаконичен беше коментарът ѝ по темата с плагиатството на Петър Илиев. 

"Казусът се върна в рамките на университета. Очаквам произнасяне",  каза доцентът. 

Преподавателят по конституционно право посочи, че е предвиден срок, в който президентът трябва да определи партията, на която да връчи третия мандат.

"До петък най-късно държавният глава трябва да определи. Изненадана съм как уж опитни политици се опитват да въздействат на държавния глава. Очаквах парламентарните групи, поне тези на антистатуквото - БСП, ДБ и ИТ, заедно да се консолидират. Не трябва да поставяме президента да бъде арбитър на каращи се по-малки групи", категорична е тя.  

И допълни:

"От своя страна политическата група, на която е връчен, трябва да проведе свои консултации. Няма срок в Конституцията и с този неопределен срок се злоупотребява, а не бива. По-добре да не се бавят много, 7 дни е разумен срок. Ако  броим най-дългите срокове - 10 септември трябва да е дата, на която да се върне партията с оползотворен или нереализиран мандат. Те вече май се готвят за предизборна кампания", отбеляза Киселова.

И даде прогнозна дата за провеждане на президентските избори.

"Хубаво би било още тази седмица да се гласува в НС. Според мен в края на август началото на септември е добре да бъдат насрочени.  Най-късната дата е 14 ноември за първи тур", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова.

Избори 2 в 1

"ЦИК могат да кажат технически дали е възможно. Повече е политическа отговорност - смесването на двете кампании може да се окаже пагубно за президента. По Конституция е възможно. Есента се очертава да е гореща", прогнозира още доц. Киселова. 

Избори в три поредни седмици 

"Зависи кои избори са първи - които са първи, там избирателната активност ще е най-висока. Някои искат да прехвърлят на президента вината за невъзможността да съставят правителство", отбеляза преподавателят по конституционно право. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК