България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Септември поскъпват продуктите и услугите - ще намалим ли износа на ток, за да плащаме по-малко

Коментар на Добрин Иванов и Александър Загоров

06.08.2021 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Токът за индустрията в определени пикови часове у нас е 70% по-скъп, отколкото в Германия и Франция. По тази причина бизнесът плаши с протести и искания за оставки в "Българския енергиен холдинг". Междувременно служебният премиер поиска включване на ТЕЦ "Марица Изток 2". Какви са причините да плащаме по-скъп ток?

"Няколко са причините, които се струпаха наведнъж. На първо място е повишеното потребление заради повишените температури, на второ място - излизане на някои мощности извън работни режими. Това е "Топлофикация София". Заради повишените температури и пожарите в съседните страни се повиши износът за Турция, Гърция и Северна Македония, което отново създаде дефицит на предлагането на независима българска енергийна борса, а когато има дефицит - при нашия неликвиден пазар на електроенергия, се повишава цената и то в големи диапазони", обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в студиото на "България сутрин".

Според секретаря на КТ "Подкрепа" Александър Загоров, производствените мощности са от 20-и век. 

"Работи се по начин, по който беше старата електроенергия, тоест очакваме да има повече стил на командване, отколкото стил в либерализиран пазар. Пазарът е такъв, че може да бъде спекулиран. И огромните разлики в цените показват, че спекулата съществува. Никой от продавачите на ток не е само продавач на ток. Те продават и газ, и много други неща. Има една обвързаност, която не може да бъде нарушена, но в крайна сметка тези скокове в цените ги плаща потребителят", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите му това е един катаклизъм, който не бива да се допуска.

Добрин Иванов поясни, че цената на мегават час у нас все още е висока и към днешния ден тя е третата по големина в Европа.

"На Балканския полуостров в момента температурите са високи, потреблението е повишено. Но виждаме, че в последните няколко дни след включване на допълнителна мощност в ТЕЦ "Марица Изток 2" цената се понижи, и то значително. С около 30% от пиковете, които се регистрираха на 4 август, което обяснява фактологията, че предлагането на българска независима енергийна борса на електроенергия е било недостатъчно. Цената е такава, че позволява ТЕЦ "Марица Изток 2", работейки, да генерира печалби. Тоест да намалява загубите, пред които е изправена заради високите нива на въглеродни емисии в последните няколко години", добави той.

Според Иванов сега е моментът, в който трябва да включват мощности и да се нормализира цената, както и да се генерират печалби.

"В годините назад ние направихме редица предложения и сега сме направили още. Едно от тях е за улавяне на въглеродния диоксид, които управляващите не искат да чуят. Те са си запушили ушите. Всеки, който планира своето производство, не може да разчита на сигурна цена на електроенергията. Проблемът е в договорите на предприятията с търговците на електроенергия. Защото понякога, когато те не консумират тази договорена електроенергия, трябва да платят неустойки", подчерта Загоров.

Изпълнителният директор на АИКБ допълни, че ще усетим повишението през септември, когато ще поскъпват всички продукти и услуги.

"Проблемът за вноса е, че липсва свързаност на електроенергийните системи със страните от Западна Европа. Единствената свързаност, която беше осигурена, е с Гърция, където ние нямаме интерес, тъй като цената на електроенергията е по-висока отколкото в България. Това генерира само стимул за износа за Гърция, което намалява пък електроенергията у нас и повишава цената", категоричен е той.

И сподели, че едно от исканията, които са внесли, е да бъде ограничен износът към Гърция и Северна Македония.

"Зелената икономика е огромен шанс за България, защото ако влезем върху тази енергетика, която може да развием, ние може да се превърнем в производител на водород. Ние можем да бъдем производител на зелен водород, защото имаме много слънце. Може да направим чудеса спрямо Европа, но трябва да го направим хитро", коментира Александър Загоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК