България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Главболгарстрой": Няма документ за спиране на Детската болница, строежът продължава

Губим последните 3 г., ако всичко стартира наново, каза изпълнителният директор Мая Пенчева

29.07.2021 | 08:01 Редактор: Юлия Христова

Казусът с новата детска болница отново ескалира след отказа на здравното министерство от реконструкцията на изоставения строеж в двора на "Александровска болница". Каква е позицията на фирмата изпълнител "Главболгарстрой"? 

Към днешна дата нямаме официална документация за спиране и чрез медиите разбрахме, че възнамерява нещо да прави Министерството на здравеопазването. Продължаваме да работим. Считам, че такова писмо няма, вероятно става дума за грешка. Поискахме многократно срещи с МЗ. Необходимо е едно съгласувателно писмо от публичната власт, за да се даде ход на изграждането на Националната детска болница, която всички ние като родители и граждани искаме да бъде изградена. Това каза за "България сутрин" изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Мая Пенчева.  

Компанията е част от обединението Детско здраве, което спечели обществената поръчка на Министерството на здравеопазването през 2020 година.

Пенчева е на мнение, че ако всичко стартира наново, всички губим последните 3 години.

"Чували сте, че има много хипотези, но това е най-доброто място. Ние обследвахме сградата - готови сме с проект, с цялата извървяна процедура. Считаме, че проектът трябва да продължи, хората имат нужда от детска болница. По-скоро ставащото е липса на координация. Стана неразбиране, имаше смяна на министри, на правителство и проектът трябва да е там. Изговориха се много неща. Никога не сме мислили сградата да изглежда в този си вид. Изгубихме време за това какво ще съвместява болницата", подчерта тя за Bulgaria ON AIR. 

Тя припомни, че двата проекта за ниска сграда в обема на поръчката на МЗ се работи от октомври 2020 г. и те бяха представени публично в средата на юли. От момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на Националната детска болница са предвидени 42 месеца, както предвиждаха и условията на обществената поръчка. Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок.

"Две години по-късно имаме готов проект, но нямаме кой да каже "старт". Струва ми се, че трябва да се направи още една стъпка. Целият процес е обвързан с разрешителния режим на институциите. Единият вариант е да се направи висока сграда, вторият - нискa сградa до 20 метра. Огледахме се и видяхме, че това, което се харесва, е второто", обясни още изпълнителният директор на "Главболгарстрой".

"Направихме обследване, което показа, че най-подходящо е да изградим 20-метрова сграда на детската болница“, каза още Пенчева и припомни, че са представили два проекта за лечебното заведение.

"Усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото ако процедурата започне отначало, предвижданията съгласно нормативните процедури показват, че детска болница няма да има още десет години“, каза още Пенчева. 

Според нея разговорът от концепция и функция за детската болница се е изместил. 

"Апелираме институциите да комуникират помежду си, за да се даде зелена светлина за започване на изграждането на Националната многопрофилна детска болница“, каза още Мая Пенчева.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК