България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Сопотенски: Балтов да приеме фактите и ако има претенции - да отива в съда

"Нищо не може да се случи в една болница без знанието на директора", убеден е той

20.07.2021 | 08:37 Редактор: Юлия Христова

Продължава напрежението в болница "Пирогов“ заради отстранения директор проф. Асен Балтов. Вчера лекари и служители на лечебното заведение излязоха на пореден протест с искане на оставката на служебния министър.  Ще се стигне ли до оставката д-р Стойчо Кацаров и източвала ли е болница "Пирогов" Здравната каса?

През 2020 г. пред ВКС спечелих делото и бях възстановен като лекар в "Пирогов", и ми бяха възстановени средствата, постановени от съда. Болницата изплаща средствата, когато някой допусне грешка - отговорността трябва да е персонална. Назначаването на проф. Балтов беше от временно правителство. Беше проведен конкурс, при условия, че има принципал - той може да назначи, уволни и ако мислиш, че си прав, отиваш в съда. Това каза за "България сутрин" един от водещите ни хирурзи - доц. д-р Стоян Сопотенски.  

По думите му не се вижда причина за някакъв реваншизъм.

"Това беше чуто от много хора, които се надявам, биха го потвърдили. Здравната каса е финансиращ и контролиращ орган - първото ѝ задължение е да разпределя ресурса правилно, за да се случва адекватна грижа. В началото на пандемията имаше едно прекрасно решение - плащане на 85%, което спаси много болници от фалити, те не можеха да си покрият разходите с Ковид пациенти. Тя е длъжна да проверява. Ако има претенции - пак в съда. Има правила в тази държава и всеки трябва да приеме фактите", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Според него един министър не може да си позволи да лъже пред цялата страна.

"Не мога да си го представя това. Ние сме лекари, не мога да кажа този или онзи подпис дали е на този човек. Има си правила в болницата, нищо не може да се случи в една болница без знанието на директора. Не може той да не знае какво става там. Усложнения с пациентите след Ковид-19 има, не познаваме заболяването в дълбочина. Нямам представа дали ще се стигне до оставката на д-р Кацаров. Лекарите в "Пирогов" проявиха героизъм, прекланям се пред труда на колегите, които спасиха живота на много хора. Едно време и аз протестирах", подчерта лекарят.

Доц. Сопотенски е на мнение, че лекарите в "Пирогов" имат ресурса да влияят. 

"Когато аз бях там, лимитът беше около 3,8 млн. лева. В таблица проф. Балтов показа около 6 млн. лева. Няма причина да се източва Здравната каса, но ако си го направил - не е добре. Здравната система - ако се правят в нея промени на закони, то трябва да е много добре обмислено, защото касае националната сигурност. Не става за ден-два. Не може да се случи за месец-два. Най-важното е системата да е готова за есента, тя се справи добре, а медиците винаги издържат. Когато се страхуваха, имаше случаи, в които не искаха да приемат болни с Ковид-19. За щастие вирусът ни даде отсрочка, даде ни лятото да си починем", допълни събеседникът.

От думите му стана ясно, че лекари на втора линия няма, защото всички пътуват, срещат се.

"Може би е пропуск в информацията причината много лекари да не искат да се ваксинират. Не са убедени, че говорим за усложнения след ваксина, а нормални реакции, което значи, че ваксината действа. Министър Кацаров трябва да има здрави нерви. Системата е тежка, никой не е доволен от здравеопазването, но нашето е добро - от вратата влиза специалист, а за финансовия ни ресурс се постигат перфектни резултати", обясни медикът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Точно така. Балтов да докаже в съда кое как е. Сигнализирай за неуместен коментар