"Пирогов" в битка срещу Кацаров: От болницата искат доказателства за обвиненията

Служебният министър на здравеопазването продължава да твърди, че не е бил хоспитализиран в лечебното заведение през януари

18.07.2021 | 18:45 Редактор: Жаклина Иванова

Спорът около казуса с "Пирогов" се задълбочава. Нови критики и обвинения между служебния здравен министър Стойчо Кацаров и най-голямата спешна болница у нас. Служебният министър на здравеопазването продължава да твърди, че не е бил хоспитализиран в "Пирогов" през януари, а е бил само на контролен преглед, на който са му направени кръвни изследвания и скенер.

Освен, че се е сдобил с фалшива диагноза и фиктивна хоспитализация в лечебното заведение, казва, че и подписът му на документите е бил фалшифициран.

"Това не е моят подпис. Това е декларация, с която аз съм информиран как се заплаща моето изследване, на което съм отишъл на 23 декември. Това е подписът ми под искането да получа копие от медицинската документация от "Пирогов" на 1 март. Аз разбирам, че виждам в пациентското си досие, че имам чернодробна цироза и искам да видя цялата медицинска документация, сравнете ги, това е моят подпис, а това е фалшивият подпис под декларацията за информиране за източник на плащане. Цялото това нещо, което виждате тук, наречено история на заболяването, ето с всичките странички вътре, с всичките надписи, декурзуси, пише как са ме преглеждали, как съм дишал, болял ли ме е коремът. Всичко това е фалшиво, аз не съм стоял и една минута в болницата.  Това, което ви показвам, е фалшиво, от начало до край", отбеляза още служебният здравен министър.  

Твърдение, което лекарят от клиниката по вътрешни болести в "Пирогов", който го е приел, обяви за лъжа.

"Собственоръчно, пред моите очи, той подписа всичките необходими задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение, в случая - болница "Пирогов". Това са декларации, които са да запознаят пациента с лечението. Нека докаже по какъв начин друг е подписал неговите документи. Пред собствените ми очи е подписал абсолютно всичко", посочи д-р Христина Каменова от болница "Пирогов".

Кацаров твърди, че действително е подписал две декларации, но те не са за хоспитализация.

"Документът за информирано съгласие не е документ за хоспитализация. Документът за хоспитализация е ИЗ, което е изцяло фалшифицирано. Мой подпис тук няма. Знаете, че по НРД, когато ти дадат епикризата, в ИЗ се подписваш, че си получил епикризата, като те изписват, а тук няма нищо", уточни още той.

По негово желание той не е останал в болница "Пирогов" за дните на хоспитализация.

А в задочния според отново се намеси бившият здравен министър Костадин Ангелов, който обвини Стойчо Кацаров, че през три ден сменя мнението си.

А това, че е имало фиктивна хоспитализация и здравният министър не е нощувал в болницата по собствено желание, призна началникът на клиниката на клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. Атанасов.

Заради 402 случая на фиктивни пациенти беше отстранен директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Материалите от проверката са дадени на прокуратурата.

"Ние не фалшифицираме, ние се грижим за нашите пациенти, и това, което е направено, е в негова полза", посочи още д-р Каменова.

Д-р Кацаров заяви, че първото нещо, което ще поиска от новоназначения директор на "Пирогов" е да бъдат заличени фалшивите записи в досиетата на пациентите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Значи,спора не е да ли болницата е измамила и откраднала парите,а дали и министъра е замесен,в двата варианта болницата е виновна и е краднала. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
правосъдие
преди 2 години
Съд за крадците от Здравната каса! Не може да си измислят и фалшифицират клинични пътеки за да източват обществени средства! Тези пари не отиват за заплати на лекарите, сестрите и санитарите! Тези милиони се разпределят и крадат от администрацията. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Трябват доказателства Сигнализирай за неуместен коментар