fallback

До какво води бягането на Трифонов от диалог и какъв ще е следващият му ход?

Коментар на Христо Панчугов и Тихомир Безлов в "България сутрин"

16.07.2021 | 09:32 Автор: Искра Ангелова

В четвъртък лидерът на "Има такъв народ" направи заден ход и оттегли номинацията си за премиер - Николай Василев, защото го обвързвали с ДПС. Другият повод е, че страната нямала нужда от нови избори. Какво ще прави оттук нататък Слави Трифонов?

"Струва ми се доста несериозно Слави Трифонов да е разбрал току-що кой е Николай Василев. Очевидно не е сменил и подхода. Основната драма, която се случи, беше отказът от диалог, предлагане на такова правителство, което да затвори пространството за разговор, а не да даде на останалите политически формации да намерят начин да се включат в едно подобно правителство. Имаме оттегляне на една спорна кандидатура, без да се коментират причините за този спор", каза политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Той се надява пресконференцията на ИТН днес от 13:00 ч., която Bulgaria ON AIR ще излъчва на живо в сайта и Facebook, да даде повече отговори.

"Надявам се да се отговори на важните въпроси - "Кой предложи Николай Василев?", и ако всъщност е Слави Трифонов - той по какъв начин се свързва с Василев и какво мисли за неговото минало", допълни Панчугов.

"Николай Василев беше избран от Слави Трифонов, защото беше един лоялен министър, освен това има и добър бекграунд в образованието си в САЩ и Западна Европа. Тук има дълъг опит в администрацията. Той беше 3 пъти министър за тези 8 години, така че логиката е разбираема. Но друг е проблемът - екипът, който е работил върху тези кандидатури, не отчита това наслоено недоверие спрямо Тройната коалиция и правителството на НДСВ и ДПС. По-важният момент е, че ако не бъде направено правителство и отидем на следващи избори - дали ще се промени ситуацията?! Не мисля, тя ще бъде неясна и ще има още дълъг период на нестабилност, което е проблем за страната", коментира анализаторът Тихомир Безлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите, ако се стигне до трети избори нито "Демократична България", нито ГЕРБ, ДПС и БСП ще са на Луната.

"В политическото пространство не се чу, че текат преговори за новия кандидат премиер. Ние имаме ситуация, в която се избягва дискусията с партиите, от които търсиш подкрепа и се надяваш на тяхната подкрепа. Това се е случвало в българската история, но при други обстоятелства. Подобна беше ситуацията със Сакскобургготски, но той през 2001 г. спечели почти с 50%. Подобна беше ситуацията с г-н Борисов, който 2009 година беше близо до 50-те процента", подчерта Безлов.

Според него Слави Трифонов следва модела на Борисов от 2009 година.

"Ако си спомняте, тогава Борисов не направи оферта към Костов или Яне Янев, или към "Атака". И изведнъж трите партии започнаха да го подкрепят, когато предложи правителство. Предполагам, че Трифонов иска нещо подобно, но не е в тази ситуация", каза още той.

"Слави Трифонов е политик, той вече е взимал политически решения, той се е явявал на избори и е лидер на политическа партия. Това, че той се опита да ни наложи образа на политика като някакъв лош, без липса на разлика - това е един от най-вредните митове на българския преход, който беше създаден, за да може да произвежда нови хора, които от нищото да стават фактор в българската политика", посочи Христо Панчугов.

И добави, че политика означава да имаш ясна оценка за собствените си ценности и да се опиташ да ги реализираш през различни политики на една демократична система.

"Проблемът с Трифонов е, че ние не знаем какви са му ценностите. Неговият проблем е противоречивостта, липсата на ясна и ценностна система. Поне до този момент тя не е коментирана нито с останалите участници в българския парламент, нито с българското общество. Ние очаквахме да чуем политически дневен ред, който да ни ориентира за това къде стои Слави Трифонов ценностно. НДСВ и ГЕРБ бяха в подобна ситуация, но на тях не им се налагаше да търсят такава широка подкрепа", коментира Панчугов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback