България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Константин Гърнев - културен мост между българските и немските художници

Изложба на автора представя 147 картини, рисувани в периода 1926-1966 г.

14.07.2021 | 09:40 Редактор: Десислава Атанасова

Изложба в Националната художествена галерия представя 147 картини на художника Константин Гърнев, рисувани в периода 1926-1966 г. Те са изпълнени предимно в акварел, но има и рисунки и маслени творби.

Това е втората книга за Константин Гърнев, която запълва белите петна в неговата биография, тя е много богата и много интересна. Самият той е много интересна личност - той е истински бохем и интелектуалец. Все още не го познаваме достатъчно добре. Той е участник във войни, а неговата мечта е да учи в Германия и заминава. Той участва в много изложби в Германия. Избира да остане да живее в Германия. Той е един доста натурализирал се българин в Германия. Но въпреки всичко остава българин, намираме го и в картините му. Това заяви в "България сутрин" кураторът на изложбата Павел Тодоров.

Това е втората изложба на автора за последните 3 години.

"Той е един европейски и български художник, за него не може да се говори еднозначно. Съвременен човек на онова време, носител на онези ценности около Втората световна война. Той е разказвач, музикант. Културен мост между българските  и немските художници. Жената заема много важно място в неговото творчество", посочи още Тодоров.

Изложбата ще остане в Националната художествена галерия до 25 юли.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК