България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хубен Черкелов с уникална изложба у нас, превръща парите в изкуство

Не обръщаме достатъчно внимание какво има върху банкнотите, изтъкна известният художник

13.07.2021 | 09:53 Редактор: Здравко Черкезов

Заети от национални валути изображения, създадени с помощта на фолио и акрил - това представляват най-новите произведения на известния в САЩ художник Хубен Черкелов. Творбите му вече бяха представени в Ню Йорк, Венеция, Бостън и Вашингтон, а сега е ред и на София. 

"Не обръщаме достатъчно внимание какво има върху банкнотите, въпреки че ги използваме всеки ден. Върху 5-левовата банкнота имаме Иван Милев, който е художник", изтъкна Черкелов в студиото на "България сутрин".

Художникът се старае да открива любопитното във всяка банкнота - "може да е добре изглеждаща жена или диктатор, важна е историята".

"Това, което е върху банкнотите, символизира или събира доста от живота - икономика, политика, история - и това е основната ми идея. Чрез един акт аз мога да кажа много неща, да събера много неща", посочи той.

По думите му изображенията на българските банкноти се приемат като екзотика в чужбина.

"Като влезем в Еврозоната, ще бъдем принудени да ползваме дизайн, създаден в графично студио. Все още на българския лев имаме национални символи и екзотични локации, което е интересно. В Съединените щати и Европа има лица на президенти и институции, което е доста по-скучно", отбеляза Черкелов пред Bulgaria ON AIR.

На мнение е, че вече сме забравили банкнотите в света на дигиталните пари.

"Вече сме ги забравили. Много малко физически банкноти съществуват по света. Много по-голяма част са дигитални. Натам се върви, но от друга страна има морални и етически норми, защото не всеки е принуден да има електронен портфейл или да владее тези технически неща за разплащане. От тази гледна точка не очаквам физическите пари да изчезнат", смята художникът.

Най-голямото предизвикателство пред него е да улови вниманието на хората, които "понеже има много разсейващи неща, нямат време да отидат до галерията". Въпреки това изложбата му се радва на голям успех у нас.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК