Финансовият елит на България в "Бъдещето: Парите“: Дигиталните пари няма да изместят традиционните

Телевизионното студио може да гледате на запис във Facebook страницата и Youtube канала на Bulgaria ON AIR

08.06.2021 | 16:35 Редактор: Десислава Атанасова

Очаква ни бъдеще, в което дигитализираните финансови услуги ще стават все повече и все по-използвани. Това обаче не означава край на традиционните валути и философията на парите. Около това мнение се обедини финансовият елит на България във второто издание на специалният мултиплатформен тв проект на Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Парите“. Модератор на разговора беше финансовият журналист от Money.bg Петър Илиев, който е и най-новото лице в икономическото тв предаване на Bulgaria ON AIR.

Визионерската дискусия беше открита от подуправителите на БНБ Калин Христов и Нина Стоянова, директора на Института по икономика и политики към УНСС доц. д-р Петър Чобанов, финансиста Левон Хампарцумян, главните изпълнителни директори на „Пощенска банка“, Rilla и Елана Финансов Холдинг, както и водещи експерти от „Борика“ и Mastercard. Дискусията се проведе в момент, в който криптопазарът отбелязва невиждани досега ръстове и спадове, дигиталните пари на централните банки са в процес на проучване, допитване и анализ. Ще доведат ли технологичните иновации във финансите до революция в парите?

"Промяната в технологиите не променя философията и функцията на парите – за транзакционни цели, за спестявания и като разчетна единица“, обясни подуправителят на БНБ Калин Христов. Според него ще останат да съществуват пари, доминирани от държавите и суверените. А финансови активи с висока волатилност – като биткойн, които имат амбицията да бъдат третирани като пари, ще бъдат регулирани. „Това вече става в Америка. За Европа ще говорим по-късно – за регулацията на криптовалутите и т.нар. стейбъл койнс. Обща философия е те да бъдат поставени в регулация, която да изисква от тях да имат покритие с държавни ценни книжа. Т.е. криптовалутите ще станат валутни бордове“, обясни той.

Експертно по темата се включи и бившият министър на финансите Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политика към УНСС: „За мен стейбъл койнът е най-добрият. Трябва да имаш покритие, защото тези парични общности се контролират по два начина: или чрез обема или чрез фиксиране или конвертиране в нещо“. Затова той прогнозира, че ще се върви към намиране на покритието, за да се превърнат в бордове. Петър Чобанов повдигна темата, че при такива електронни валути има риск централните банки да се върнат към модела на моно банката, който познаваме от епохата на комунизма.

Другата гледна точка – тази на частните търговски банки, даде и представителят на една от големите банки у нас. "За нас, търговските банки, криптовалутите за момента са спекулация. Не смятам, че банките принципно прегръщат подобна идея, защото ние сме силно регулиран бизнес. Имаме много процедури и този силно регулиран пазар вижда доста рискове в подобно начинание“, обясни главният изпълнителен директор и председател на УС на „Пощенска банка“ Петя Димитрова. Тя не пропусна да подчертае, че банковият сектор вижда в блокчейн и положителен аспект, защото технологията има много поле за приложимост в банковия бизнес.

Въпросът с крипто е кой има достъп до баланса на централните банки и под каква форма, допълни и подуправителят на БНБ Калин Христов и продължи:

"Сега такъв достъп до пасива имат банките и правителствата и всички в обществото, държейки банкноти и монети – въпросът е дали всички електронно да имат достъп, дали всеки гражданин и фирма да има достъп до централната банка. Няма значение дали е крипто, дигитални валути на централни банки или друго. Въпросът е защо някой би искал да даде достъп на цялото общество до централната банка? Ако приемем, че до пасива на централните банки ще получат достъп гражданите и фирмите, които да могат да откриват разплащателни сметки и да държат депозити при тях, това ще изключи търговските банки ще бъдат извадени от модела на съвременния капитализъм, защото всички спестявания ще са в централната банка. Единствения начин търговските банки да привлекат тези спестявания ще е да предложат по-висока лихва за тях. Но дори и тогава в ситуация на нестабилност тези спестявания ще бъдат изтегляни от търговските банки и ще се връщат в централните банки. Това създава опасност от масирани рънове – тегления на ликвидност. Това създава ситуация, в която централните банки ще държат всички спестявания и поради това ще се превърнат в разпределители на кредитен ресурс за икономиката, което е против природата на капитализма, защото ни връща към моно банката, за която г-н Чобанов говори“.

Тенденцията към засилена дигитализация и преминаване към все по-голям дял на мобилни разплащания няма да сложи край на парите в брой, на мнение е и финансистът Левон Хампарцумян. Като доказателство за думите му послужи и статистика, която сподели със зрителите подуправителят на БНБ Нина Стоянова.

"За последните 5 г. платежните нареждания чрез виртуални ПОС-терминали нарастват с 90%. Над три четвърти от безналичните плащания, нареждани от физически лица са инициирани с карта. Затова допринесе и промяната от пролетта на 2020г, когато лимитът за безконтактните плащания на ПОС-терминали се увеличи от 50 лв. на 100 лв. Това бе прието положително от потребителите и намери бързо разпространение“, обясни Нина Стоянова.

„Чака ни бъдеще, в което финансовите услуги ще са по-евтини и по-разнообразни и достъпни, банките ще разберат, че са се превърнали в ютилити компании. Тези банки, които разберат, че трябва да пренастроят дигиталните процеси към такива, по-подходящи за дигитализацията, ще бъдат победителите в този мач“, прогнозира и Хампарцумян.

Повече за незабавните плащания, бъдещето на спестяванията и инвестициите, трансформацията на финансовия сектор и дигиталното утре научете  от първо лице от Ваня Ганева, която е мениджър Бизнес развитие в „Борика“ АД, както и от председателят на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг Камен Колчев и Иван Хаджов – мениджър „Бизнес развитие“ на Mastercard, а повече за съвременните финтех тенденции – от изпълнителният директор на Rilla, част от Management Financial Group, Соня Бонова.

Цялата дискусия "Бъдещето: Парите“, която за пръв път събра в телевизионен формат финансови експерти на толкова високо ниво, може да гледате на запис във Facebook страницата и YouTube канала на Bulgaria ON AIR. Дискусията се излъчи тази неделя в ефира на Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, както и в социалните мрежи и сайтове на водещите  уебмедии от Investor Media Group.

"Бъдещето: Парите“ е част от серията експертни тв студия на Bulgaria ON AIR, които националната политематична телевизия организира, за да запознае зрителите с последните иновации и тенденции в различни аспекти на ежедневието, които могат да им помогнат за подобряването на качеството им на живот. 

Следващото специално студио „Бъдещето“ на Bulgaria ON AIR ще се проведе на 28 ноември, а фокус в него ще бъде общуването. Повече подробности за него, както и за целия проект "Бъдещето“ може да откриете на https://events.bgonair.bg/.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК