България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С колко ще скочат цените на храните и ще ядем ли продукти второ-трето качество?

Коментар на бизнесмена Кирил Вътев и Богомил Николов от "Активни потребители"

08.07.2021 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Цените на основните хранителни продукти нарастват след скока на тока и горивата. С колко повече ще трябва да плащаме за тях?

"Не може да се даде еднозначен отговор с колко ще поскъпнат месото и останалите храни. Всеки производител има различен начин, по който сформира своите разходи. Предлагането на месо на пазара е много голямо, никой не реагира веднага. Изчаква се и в един период всеки производител поема тези разходи за собствена сметка. Ще поскъпнат фуражите, те консумират доста електроенергия, след това ще поскъпне цената на килограм живо, чак тогава ще поскъпне месото. Сега никой няма да реагира", коментира собственикът на месопреработваща компания Кирил Вътев в "България сутрин".

Председателят на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов посочи пред Bulgaria ON AIR двете теории, които икономистите изповядват. 

"Едната казва, че това е нещо временно, свързано с възстановяване от Ковид кризата, и след 3-6 месеца всичко ще стане нормално. Другата теория казва, че това поскъпване е глобален феномен, предизвикан от политиката за лесни пари. По време на пандемията правителствата отпускаха различни помощи, което означава пари в ръцете на търсещите, а от другата страна имате затворени бизнеси. Нормално е да тръгне световна инфлация", обясни той.

И добави, че когато има вид повишаване на цените, винаги има производители, които решават, че ще запазят атрактивни цени за потребителите като компрометират качеството. Николов даде пример с имитиращите продукти при сиренето.

"Това е най-големият риск - да не започнем да ядем продукти второ, трето и четвърто качество. Вносът е неизбежното зло, той създава този феномен - повишаване на цените. Възможно е и решението да дойде отвън, но имаме изключително много собствени резерви. За основните храни може да се прилагат по-ниски ставки на ДДС, вторият фактор е субсидирането на производството на храни. Срам ме е, когато в магазина видя домати от Полша и продукти от страни, в които традиционно сме изнасяли храни", каза още Богомил Николов.

Вътев посочи, че съществена роля играят търговците, които също били в жестока конкуренция помежду си.

"През последните години търговците продължават да задържат цените, дори когато трябва да се повишат. Производителите у нас винаги са под натиск. Пазарът иска ниски цени, разходите отдолу растат. Производителите са в преса", подчерта той.

По думите му у нас има много сериозен сив сектор, който се дължи както на някои наши производители, така и на контрабанден внос. Статистиката не отчита нито контрабандния внос, нито сивия сектор, отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
И все нямало инфлация. А покупателната способност лети надолу. Кака става тая работа? Сигнализирай за неуместен коментар