Основните хранителни стоки отново поскъпват, зимата ще е най-страшно

Най-драстично е поскъпването на олиото

02.07.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електроенергията, природния газ и петрола. За това алармират от Асоциацията за защита на потребителите. Вече се отчита увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. 

Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8 и 8,5%, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети достига 3, 70 лв. за литър.

Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна от 4,2 на сто до 12,5%, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така 1 килограм се продава от 5 до 5, 39 лв. за килограм. 

Същото се случва и с цената на захарта - в магазините в почти всички области тя се продава с до 5,3% по-скъпо. Най-много продуктът поскъпва във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети и стига до 1, 44 лв. на килограм. 

Магазините в София и Перник са вдигнали и цените на брашното с 8,5 на сто. Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко - с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм. 

Иван Граховски създава своята пекарна за хляб с жива закваска преди година. Оттогава досега токът, който плаща, е поскъпнал няколко пъти. Заедно със скока на основните хранителни продукти като олио и брашно, бизнесът му е застрашен.

"На една сметка от 300-400-500 лв. имаме 30, 70 лв. увеличение. Когато се стремите да изплувате в едно трудно време и просто да оцелеете до момента, в който се стигне до упокояване, това е неприятно. Когато брашното е толкова скъпо, колкото е нашето и при толкова много ръчни процедури, които са на място, разходите по тока формират 12% около разходите по производството, отчитайки суровините и тока, без работна ръка", каза хлебопроиздовителят Иван Граховски.

Последното поскъпване на електрическата енергия с малко над 4% ще се отрази реално около ноември месец, посочват от Асоциацията за защита на потребителите.

"Олиото от януари месец до момента е около 15% до 20 на сто, което няма как да не се отрази на крайния потребител. Тези цени ще ги усетим в началото на зимата, тогава е най-масовото потребление на потребителите на електрическа енергия и топлофикация, така че тогава ще бъде най-страшно. Тогава ще разберем колко много са скочили цените спрямо 1 януари 2021 г.", коментира председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. Майорски.

Освен в джоба на производителите, увеличението на тока неминуемо бърка и в джоба на потребителите. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК