България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фотокнига ни разкрива усмивките и мечтите на "различните" деца

Техният свят е много по-чист от нашия, каза фотографът Анна Йончева

02.06.2021 | 08:05 Редактор: Тодор Петров

Безплатната фотокнига "Да се запознаем с "различните" деца на България" ни среща с 35 слънчеви и усмихнати деца, диагностицирани с различни тежки заболявания.

"Създадохме книгата с цел да покажем онези деца, които са малко по-видими за обществото ни. Идеята беше да покажа другата страна на тези деца. Навяват тъга, а аз исках книгата да покаже, че те се усмихват и мечтаят. Умишлено я насочихме към училищата, към детските градини, защото промяната в нагласите тръгва от ранна детска възраст. Искахме да бъде с картинки и кратки текстове. Дадохме възможност на децата сами да се представят - това са техните истории и мечти", сподели фотографът и съавтор на изданието Анна Йончева в "България сутрин".

Книгата се разпространява свободно, а всеки, който иска да подпомогне с финансово дарение авторите за следващ тираж, може да им пише на имейла, поместен във фотокнигата.

"Умишлено не сме сложили банкова сметка, за да не ни разберат погрешно. Идеята наистина е книгата да стигне до повече хора, да я прочетат. Който иска да ни подкрепи, намира начин", обясни Йончева пред Bulgaria ON AIR.

Случай на момиченце, което живее с тумор, я провокира да създаде Facebook група.

"Дотогава си мислех, че родителите на тези деца не искат да бъдат показвани. Точно обратното. Децата, родителите искат да бъдат забелязани. Надяваме се през септември да издадем втори тираж с други участници, за да бъде по-различно. Направихме доста изложби, всички реагират много добре", каза още фотографът.

По думите на Анна Йончева, към "различните" деца трябва да се подхожда като към всяко едно дете - с любов. Те са усмихнати, техният свят е много по-чист от нашия, учат ни на толерантност, изтъкна тя. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК