България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандал в "Александровска": Източвана ли е болницата или проблемът е измислен?

Коментар на доц. д-р Валерия Хаджийска и на доц. д-р Александър Апостолов

31.05.2021 | 09:36 Редактор: Жаклина Иванова

Сътресения в "Александровска" болница. До дни се очакват решения по казуса с финансовото състояние на лечебното заведение. По думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, общата финансова загуба е 68 млн. лв. Източват ли са средства от лечебното заведение?

"От наша гледна точка случващото се не е приятно. Разстройва се дейността на болницата, защото имаме чувството, че се образуват лагери - сякаш сме на футболен мач и всеки вика за своя отбор, което е абсолютно недопустимо за болница, за лекари. Срам ме е от случващото се. Да се изнася скандал извън болница, да се коментира от всички, да ставаме обект на подигравки - за мен това е недопустимо. Има начин това да се каже по по-културен начин", заяви началникът на "Клиниката по нуклеарна медицина" към "Александровска болница" доц. д-р Валерия Хаджийска в студиото на "България сутрин".

Тя добави, че клиниката, която ръководи, се е развила до такава степен, че в момента там се лекуват хора от чужбина, както и че това е едно от най-високотехнологичните звена на молекулярна медицина в България.

"Ние сме убедени, че това е един измислен проблем. Един проблем, който може да доведе само до настъпване на хаос в нашето здравно заведение", коментира началникът на "Клиника по съдебна медицина“ към "Алексанровска болница" доц. д-р Александър Апостолов.

Относно увеличението на дълговете на болницата за последната една година, медикът подчерта, че това се случва, защото "Александровска болница" предприема ходове за инвестиране на средства в апаратура, която е необходима, за да бъде лечебното заведение на високо ниво, както и за обучение на студенти.

"При нас се приемат пациенти, които биват отхвърляни от другите лечебни заведения. При нас лежат пациенти по цял ден с три хемоглобин. Те харчат много и другите болници не искат да ги приемат", отбеляза д-р Хаджийска.

Д-р Апостолов коментира, че клиниката, която ръководи, е перманентно губеща. 

"Всяка година тя генерира загуби на "Александровска болница" в размер между 400 000 - 800 000 лева", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

"30-40 години никой не инвестира нито един лев в съдебната медицина като медицинска специалност. Едва към 2015-2016 г. ръководството на "Александровка болница" реши да инвестира средства в ново оборудване за съдебно-медицински изследвания", добави още медикът.

Той заяви, че болницата винаги ще бъде на загуба, защото извършва куп социални дейности, които са вменени в отговорност на държавата - страната не прави финансиране на тези дейности, за да влязат средства в болницата, а лечебното заведение поема този разход.

"В момента мениджмънтът на болницата е в много добра кондиция. Всяка смяна би довела до настъпване на хаос за неопределено време", отбеляза д-р Апостолов.

Той добави, че дълговете на болницата не са от близките няколко години.

"Дълговете на тази болница са формирани не в последните 1-2 години. Те са в перманентно състояние на дългова криза. Това е било известно на куп правителства, куп министри, кум министър-председатели. Да се казва, че всичко настъпи като криза сега, не е вярно и не може да го обсъждаме в този стил", заяви доц. д-р Апостолов.

Доц, Хаджийска е категорична, че лечебното заведение не е в криза.

"Не мисля, че "Александровска болница" е в криза. Какво означава, едно лечебното заведение да понесе върху гърба си основната част от пандемията, да преструктурира поне 5 от водещите си звена и да продължи въпреки всичко да предлага другите си услуги?", коментира тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Хаджийска, много накъсана мисъл и необяснима нервност в предаването. Не бяхте разбрали и защо сте поканена. Не отговорихте на нито един зададен въпрос.Знаете ли колко прави 500 пациенти годишно, като зад всеки изпратен пациент има скючен граждански договор за най-малко 650 лева.Не знаете, че всички отделения по нуклеарна медицина са с аналогично оборудване.Не сте най-модерната клиника и не сте най-подготвения специалист в нуклеарната медицина. Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 0
Обикновен лекар
преди 2 години
Доц. Хаджийска, наистина ли месечно сте получавали възнаграждения от порядъка 50 000-60 000лв.? Какво правите повече от един редови лекар със заплата 1200лв в същата болница? Глупаците умряха...май само вие не го разбрахте! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Велики сте
преди 2 години
2
12 rate up comment rate down comment 3
///
преди 2 години
За информация на ръководството на министерството на здравеопазването.Всички лъчетерапевти и най-вече лъчетерепевтите, които са в една катедра с клиниката по Нуклеарна медицина на доц. Хаджийска са на граждански договори и всеки получава най-малко по 150 лева за всеки онкологично болен пациент изпратен за PET/CT изследване.Това не е ли източване на Болницата, респективно на Здравната каса. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 4
Ради
преди 2 години
Доста им се събра на държавните болници в тази пандемия - факт. По-скоро да им помогнат, а не да ги гълчат. Сигнализирай за неуместен коментар