България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Убийство с дъх на смокини" - завладяващият крими роман на журналиста Олга Раева

"Книгата беше някакъв отдушник, пренасяне в друг свят", сподели тя

27.05.2021 | 09:39 Редактор: Жаклина Иванова

Журналистът Олга Раева представя дебютния си криминален роман "Убийство с дъх на смокини". Четивото обещава завладяваща история за криминално престъпление на българското Черноморие, което отваря широко вратата на кухнята на българските медии и намигва към разследването на престъпленията у нас и поднася неочакван край. 

"Действието става в едно малко курортно градче на нашето Черноморие, където лятото има смокини над път и под път. Когато духне лек ветрец, се разнася мирисът на тези смокини. Те присъстват навсякъде в романа", сподели журналистът Олга Раева в ефира на "България сутрин".

Авторът на книгата разказа, че от много отдавна е искала да напише именно криминален роман. За историята на книгата тя уточнява:

"Главната героиня е опитна криминална журналистка от софийски вестник, която се измъква в края на лятото на почивка. Тя забелязва труп в морето и започва да разследва какво се е случило. Помага ѝ един възрастен пенсиониран полицай. Другият главен герой, като изключим жертвата, е едно младо момче - начинаещ полицай. Тримата заедно успяват да разкрият кой е убиецът."

Раева отбеляза, че историята не е повлияна от реални случки и събития, а е компилация от много различни неща. Представянето на книгата ще бъде тази вечер в 18:30 ч. в клуб "Журналист".

Авторът на книгата разкри, че едно от най-трудните неща е било изборът на убиец. Тя добави, че природата, отделните случки и хора, личностните характери са това, което я вдъхновява.

"Това затваряне по време на ковид кризата беше тягостно и реално книгата беше някакъв отдушник, пренасяне в друг свят, където не си затворен, изолиран", уточни Раева пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, че сме на 112-о място по свобода на словото, журналистът изтъкна, че нещата трябва да се подобрят и това е напълно възможно.

"Именно професионализмът и добрата работа на журналистите ще помогнат за това. Хората имат нужда от обективна информация. Българинът не е глупав човек, той може да отличи фалшивата новина от обективната журналистика", добави тя.

Раева е категорична, че журналистът трябва да е професионалист и да не прави никакви компромиси със съдържанието или професионализма си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Светлозар
преди 2 години
ива, но в крайна сметка добре се е справила в комедийно отношение. Моля, съветвам ви най-сериозно и с най-добри намерения, не си губете времето да четете тези измишльотини, чийто жанр дори не е правилно определен. Престанете да промотирате книги за умствени инвалиди на пазара! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Светлозар
преди 2 години
Бил съм главен редактор на вестник и професионално се занимавам с литературна критика вече от 47 години. Книгата не заслужава и една звезда, имайки предвид факта, че въпросната жена е журналист и би следвало да има богата обща култура. Тривиален сюжет със зле подбрани герои. Същата история сме я чели и слушали още от "време оно"... Оприличавам я по-скоро в жанрово отношение като своеобразна комедия, отколкото като "криминална история". Не съм сигурен дали жената е искала да съчетае и двата мот Сигнализирай за неуместен коментар