България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От писането до издаването: Цената на една хубава книга

Разговор по темата с поетесата Лилия Йовнева и издателя Манол Пейков

24.05.2021 | 09:45 Редактор: Юлия Христова

Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо, казва Гьоте. Книгите са извор на знания, идеи и вдъхновение. Няма по-голяма сила от писаното слово. То не иска нищо, само дава. Но трябва и да има някой, който иска да си вземе. Да се просвети. 

Ние сме сред малкото държави, които не подкрепят адекватно преводите на български автори на чужди езици. Трябват специални усилия. Има много проекти, които трябва да бъдат стартирани, но не получават адекватно финансиране. Това каза за "България сутрин" издателят Манол Пейков

Според него има много за правене.

"Инвестирам сериозни надежди в настоящия министър на културата. Много е трудно за един литературен агент да се издържа от тази си работа. Автор от калибъра на Орхан Памук легитимира възможността един агент да се издържа от тази професия", заяви Пейков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че броят на издателствата у нас е изключително голям.

"Намаляването на ДДС-то за книгите стана покрай това за ресторантите - моята теза е, че парите, които се спестяват, не отиват само в издател или читател, а по цялата верига - хора, които са недооценени. Особено преводачите, които получават пари, с които трудно могат да се издържат. Много български книги нямат редактори", обясни издателят. 

По думите на поетесата Лилия Йовнева писането е отделна част от издаването.

"Да бъдеш чут е по-лесно с издатели, които ти дават опора. Живея между София и Лондон, втората ми книга е писана по-скоро там. Тя беше завършена след всичките локдауни, извънредни положения. Онова, което ми направи впечатление - всички имаха желание да наваксат с четенето и се запази това като тенденция", обясни тя.

Поетесата каза още, че трябва да продължаваме да се опираме на езика и културата

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК