България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Хърсев: Държавата трябва да суче от бизнеса, а не бизнесът от държавата

Ново правителство означава, че е нормално да се актуализира финансовият план, заяви финансистът

21.05.2021 | 09:25 Редактор: Жаклина Иванова

Пандемията срещу икономиката: Нужна ли е актуализация на бюджета? Амбициозен ли е Планът за възстановяване и устойчивост? Ще помогнат ли евросредствата на България да излезе от ковид кризата?

"Има нужда от актуализация на бюджета, доколкото има промяна на правителството. Когато избирателят е гласувал доверие на различна композиция от депутати, които излъчват едно правителство, което не е досегашното, очевидно в този формат те имат различни идеи какво трябва да се прави в страната. Те са били подкрепени, следователно те трябва да намерят своето отражение във финансовия план на държавата", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че актуализацията на бюджета не означава непременно увеличаване на разходите, както и че тя се налага дори когато се променят приоритетите.

"Ново правителство означава, че е нормално да се актуализира финансовият план", каза доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Финансистът подчерта, че бюджетният процес не е толкова бърз и изисква време, за да се подготви.

"Икономиката върви добре - има всички шансове да върви още по-добре. По няколко прости причини - рязко повишаване на цените на селскостопанските продукти на международните пазари, рекордно повишаване на цената на медта. Това означава успоредно повишаване на цените на цветните метали", допълни доц. Хърсев пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Той отбеляза, че България има експортно ориентирана цветна металургия, добивна промишленост и преработваща промишленост на цветни метали, което означава, че ние ще бъдем с едни добри резултати в тези сектори на световните борси.

"До момента имаме икономическа криза, защото не сме достигнали нивата на производство на БВП, които имахме преди пандемията", подчерта финансистът.

По думите на доц. Хърсев, не е нормално държавата да храни икономиката. 

"Държавата трябва да суче от бизнеса, а не бизнесът от държавата. Държавата не трябва да подпомага бизнеса при нормални обстоятелства. Имаме мерки за стимулираме на един или друг приоритет. Нормалното е бизнесът да работи, да печели и да плаща данъци. Това, че ще спрат мерките за подкрепа, не означава, че ще влоши състоянието на икономиката, напротив - ще се подобри и икономиката да заработи и да започне да си плаща, както го е правила винаги", коментира още той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
марияна
преди 2 години
ами сучете господине, нали китайците с ефтината си стока ни унищожиха крехкият малък бизнес,то сега ще ми ги усучете -ама друг път Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години