Хампарцумян: Всички сегменти на икономиката ни се нуждаят от модернизация

Банковите скандали не са привилегия само на държави като България, каза банкерът

20.05.2021 | 22:30 Редактор: Жаклина Иванова

Поглед към Плана за възстановяване: Колко важно е финансирането на държавата? Стабилна ли е финансовата система?

"Може да се направи един бърз преглед, ако има някакви неща, които са фрапантно неадекватни от някаква рационална гледна точка. Служебният кабинет има доста образовани и опитни хора, могат да променят нещо и да внесат Плана за възстановяване", заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че е важно да използваме тези пари за рестарт на икономиката и за някакви неща, които биха донесли възвръщаемост.

"По принцип, усвояването означава едни пари просто да дойдат. Въпросът е как да ги използваме, така че те да направят още повече пари, и средата, икономиката, в която живеем и работим, да бъде по-успешна", допълни Хампарцумян.

"Всички сегменти на икономиката на България се нуждаят от модернизация, по-лесни административни процедури", категоричен е банкерът.

Хампарцумян подчерта, че от изключително значение е да се ускори скоростта на обращението на парите в икономиката. 

"Неефективната администрация, корупцията, забавянето на проекти по всякакви поводи от злонамерена или некадърна администрация, забавя скоростта на обращение на парите", заяви гостът в студиото.

Хампарцумян е категоричен, че трябва да направим страната добро място за инвестиции, както и че ако това не се случи, не само, че няма да идват чужди инвеститори у нас, но и българският капитал ще отиде някъде другаде.

Според него политическата криза плаши бизнеса, но го и обнадеждава. 

"Банковите скандали не са привилегия само на държави като България", подчерта Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR

И уточни, че Българската банка за развитие има привилегията да има много силен акционер в лицето на държавата.

"Политиците са лишени от една много любима тяхна играчка - те не могат да печатат пари", смята събеседникът.

"Икономиката на България не работи, някои сектори са ударени, други процъфтяват, възможностите за инвестиции са спънати от политическа нестабилност, непредсказуемост на икономическа среда, частично заради нашите си болежки и корона кризата. Тези хора произвеждат, трупа се ново богатство, вземат се заплати. В момента, в който кривата се обърне и започне един растеж, тези пари ще бъдат използвани да подкрепят този растеж", добави той.

Хампарцумян уточни, че има технически параметри, които трябва да достигнем, както и чисто психологическо възприятие на хората, че кризата е свършила и трябва да се инвестира.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
Каква икономика беее? Какви ги дрънка тоя "експерт" бе? Сън в лятна нощ....Когато в началото на 90те си унищожавахме икономика,армия,здравеопазване,селско стопанство,култура,идентичност,морал и всичко каквото ни наредяха от вън,къде бяхте тогава господа експерти? Условия имаме да дръпнеме напред....желание нямаме!!! Сигнализирай за неуместен коментар