Христо Михайловски: Има явно нарушение на Закона за ББР

"Фокусът на тази банка да помага на малки и средни предприятия изчезва", посочи той

19.05.2021 | 10:49 Редактор: Десислава Атанасова
Христо Михайловски: Има явно нарушение на Закона за ББР

"Общият брой предприятия в България е около 420 хиляди, те се фокусират в група, която представлява 0.17% от общия брой. Не може да става дума за малки и средни предприятия.“ Това каза в интервю за БНР Христо Михайловски, ръководител на Българската агенция за кредитен рейтинг относно дейността на Българската банка за развитие (ББР). 

"Нашият анализ показва, че през тази година тя е над 100 милиона на загуба. Около 30 милиона има несъбираеми кредити", посочи Михайловски.

Той припомни, че банката е създадена през 1999 г. по модел на Германия и Корея, които имат успех в стимулирането на малки и средни предприятия експортно. 

"Дейността на тези банки в Корея и Германия е успешна. Дали е успешна в България – не мога да кажа. Дали си изпълнява мисията – според мен не", категоричен е ръководителят на Българската агенция за кредитен рейтинг.

Със законодателни промени през 2008 година функциите се разширяват и разводняват.

"Полека-лека функцията се разводнява. Фокусът на тази банка да помага на малки и средни предприятия изчезва. И стигаме до кредитирането на тези 8 предприятия", изтъкна Михайловски.

Според Закона за кредитните институции максимум до 25% от капитала на дадена банка може да бъде използван за финансиране на свързани лица, поясни още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК