България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За любовта към музиката: Какво вдъхновение ни остави Димо от P.I.F?

Винаги си говорим за него в сегашно време, казаха Николай Мутафчиев и Силвестър Силвестров

13.05.2021 | 10:39 Редактор: Никола Симеонов

Клипът към една от последните песни на група P.I.F, преди вокалистът им Димо Стоянов да загуби битката с коронавируса, събра 46 български артисти, които отдадоха почит към творчеството на големия български музикант и певец.

Песента е озаглавена "Опус 4", а видеото към нея представлява препратка към клипове на любими изпълнителни на Димо, които са го вдъхновявали във времето.

"Всички бяха положително настроени и много им хареса идеята. Трудно преживяваха липсата на Димо. Повечето бяха много близки с него и са работили с него. Успяхме да направим синхрон и в рамките на 3 месеца да го заснемем", разказа режисьорът и продуцент на клипа Николай Мутафчийски в ефира на "България сутрин".

По думите му идеята в началото е била много по-различна.

"С Димо заснехме първо последния кадър, както и кадъра с цигуларката. А сега, за да стане мащабно, решихме, че трябва да са въвлечени всички близки и приятели. Накрая решихме, че трябва да бъде подчинено на вдъхновението, да бъде по-лично - да покажем всичко, което ни е вдъхновявало през годините. С този клип опознаваш и Димо, защото това са част от нещата, през които сме минали с него творчески. Много време отне да решим кои точно клипове да бъдат. Всеки артист знаеше точно какво да направи. В клипа има препрати към Queen, Sting, Мик Джагър, The Verve, Брус Спрингстийн", допълни той.

"Всичко, което се случи през годините с нас и Димо, е толкова дълго и безценно, че не може да се опише с думи. Всичко се случи сякаш по строго определена схема. До последно бяхме заедно в офиса. Тук няма думи - има само мълчание. Не е тъжно - готино е", сподели пред Bulgaria ON AIR продуцентът на видеото Силвестър Силвестров.

И добави: Много ми се искаше да влезе в тренда на YouTube, но видях нещата, с които трябва да се преборим и ми се стори отчайващо. Нещата, които се случват в изкуството, са толкова дълбоко под простотията, която се лее навсякъде, че нямат шанс, за съжаление.

Мутафчийски отбеляза, че клипът завършва планирана трилогия.

"Искахме тя да затвори една страница и да отвори друга. Първата песен е "Огън", втора е "Приятел". И трите клипа тръгнаха по един начин, но завършиха по друг. "Огън" е не само в един кадър заснет, но и в един дубъл. Накрая излезе нещо много лично, много хубаво", каза той пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"Димо беше много добър в правенето на музика за театрални спектакли и филми. Много малко хора го познават от тази страна. Аз съм гледал на живо много български музиканти. Димо, заедно с P.I.F, правеше концерт все едно си на стадион, а реално си в клуб. Правеше забележителни участия", допълни Силвестров.

А Николай Мутафчийски завърши:

"Правеше всичко с много сърце и простота. Винаги си говорим в сегашно време за Димо. Надявам се той да остане в сърцата на хората".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК