България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разбирането е началото на съгласието: Медиацията - метод за управление на конфликти

Тя се изполва основно при семейни спорове, каза д-р Десислава Каменова

26.04.2021 | 08:20 Редактор: Юлия Христова

"Медиацията и невербалната комуникация" – така се казва новата книга на д-р Десислава Каменова. Книгата е опит да бъде представена по един достъпен и интересен начин темата за медиацията и как езикът на тялото влияе на процедурата. Умеем ли да разпознаваме и разчитаме символите на невербалното в поведението на хората, как си служим с езика на тялото и каква невербална комуникация наблюдаваме в парламента от началото на 45-ото Народно събрание?

Комуникацията е едно цяло, неделима част от думи и невербално поведение. Можем да говорим за първо впечатление, което е в рамките на първите 2 до 6 мин. Тогава си съставяме мнение дали можем да вярваме на даден човек, след това е много важно какво говорим. Това каза за "България сутрин" адвокат Десислава Каменова.

По думите ѝ за конфликтите може да се мисли като за нещо положително, защото ни карат да променяме средата около себе си и да евоюлираме.

"Могат да се появят при разминаване на цели, спор за ресурс или разминаване на мнения", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че медиацията се използва основно при семейни спорове.

"Предпочита се и за режим на родителски взаимоотношения, когато партньорите не могат да работят в екип. Медиацията е неприложима при много остри конфликти, не може да се прилага при казуси, касаещи принципи, религия", обясни д-р Десислава Каменова.

Според нея е нужно медиаторът да е неутрален, да спазва минимум стандарт на поведение и да внася баланс

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК