Исторически успех за България: Студенти на второ място в състезание за медиация

Родните студенти побеждават участници от страни като САЩ и Нова Зеландия

21.02.2021 | 14:43 Редактор: Радостина Димитрова
Исторически успех за България: Студенти на второ място в състезание за медиация

Исторически успех за България в сферата на медиацията. Студенти от Софийския университет завоюваха престижното второ място на състезание, организирано от Международната търговска камара в Париж. Родните студенти побеждават участници от страни като САЩ и Нова Зеландия. 

След месец подготовка, редица тренировки усилената работа на Кристина, Христо и Даяна дава и своя резултат. Студентите от Софийския университет записват името на България в международно състезание по медиация. 

"Успехът на такова голямо състезание означава много за мен и целия отбор, наистина за първи път достигаме престижното второ място и оттук нататък се надявам да успеем да разпространим като цяло медиацията сред останалите студенти и в България", заяви студентката по международни отношения Кристина Горчева. 

"Аз съм много доволна от успеха на моите студенти и смятам, че постигнаха много. Това е първото по рода си представяне на България да толкова голям международен форум по медиация", каза треньорът на отбора адвокат Дима Александрова.

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия, в която студентите заемат роля на две преговарящи страни по търговски спор. Успехът на страната ни не е само в спечеленото второто място. На състезанието студентите ни са единствените, които представляват континентална Европа в решителната елиминационна фаза.

Постижението е още по-голямо за родните медиатори, защото само те от всички участници в последната фаза не говорят английски език като роден. Преди обаче желаещите да участват да се впуснат в голямото състезание трябва да получат и най-важното одобрени - това на треньора. 

Коронавирусът остави своя отпечатък и върху медиацията. Състезанието се проведе онлайн, а в него сили премериха 48 отбора от 39 държави.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК