Пътят пред България - да стане част от Европа и чрез космическата наука

Лектор от най-висок клас ще посети страната ни през ноември

21.07.2020 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

Страната ни става част от Европейската космическа агенция, а утре ще се проведе онлайн събитие с водещи лектори от САЩ и ЕКА.

"България има доста дълбоки традиции в космическите наука. Ясен е пътят на България - трябва да станем част от Европа и по този показател. Въпросът е в това, че ние не бива да отхвърляме възможностите за сътрудничество и с други партньори каквито са САЩ. Няма как да отречем, че те са една от водещите държави в тази сфера". Това каза за "Денят ON AIR" Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики и представител на Американо-българската търговска камара.

Тя посочи, че с колегите си от Американо-българската търговска камера са положили изключително много усилия, за да привлекат лектора д-р Джейми Морин, който има изключително богат опит в развитието на космическите политика. Това е изключителен успех за България, изтъкна тя.

"Д-р Джейми Морин на 36 години е признат за млад лидер, той е бил финансов контрольор в департамента по отбрана на САЩ, а в момента е вицепрезидент на "Aerospace Corporation". Това е организацията, която от 60-та насам определя политиката на Съединените американски щати в сферата на Космоса и космическото развитие. 

Диана Русинова сподели, че д-р Морин ще посети България през ноември.

"Всяко едно евро, което се инвестира в космически науки, се връща по 3, това е доказано. Надявам се съвсем скоро, че ще може да помогнем на правителството на България, което и да е то, да заснеме пътищата и да направи оценка на риска по тях. С всички други технологии това би отнело повече от година, а сега може да стане за 3 месеца. Значително по-евтино ще е", коментира още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК