България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мораториумът върху кабинета може да е противоконституционен, но решението на КС ще се забави

Коментар на доктора по конституционно право Симона Велева

23.04.2021 | 09:33 Редактор: Здравко Черкезов

Депутатите наложиха мораториум върху концесиите, сделките и назначенията в държавната администрация, направени от правителството в оставка, а по-късно ГЕРБ обявиха, че ще съзират Конституционния съд. Противоконституционно ли е решението на 45-ото Народно събрание (НС).

"Отговор ще даде Конституционният съд, но както е формулирано и оформено това решение - има индикации, че може да противоконституционно", заяви докторът по конституционно право Симона Велева в студиото на "България сутрин".

И обясни, че трите власти - законодателната, изпълнителната и съдебната, действат в баланс, макар НС да е основният орган, тъй като сме парламентарна република. 

"НС е учредена власт и не може да излиза извън рамките на собствените си правомощия, и да се вмешава в правата и правомощията на останалите власти", посочи Велева.

По думите ѝ мораториум може да се налага върху плащания, които да бъдат насочени, но вчерашният мораториум обхваща изключително широк набор от правомощия, а назначенията попадат изцяло в сферата на изпълнителната власт.

"По отношение на юридическата му стойност, мораториумът действително не е достатъчно прецизно формулиран. Независимо от съмненията за всеобхватността на това решение, в крайна сметка то ще бъде задължително за Министерския съвет", отбеляза докторът по конституционно право в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че мораториумът е в сила до окончателното решение на КС, който според нея няма да успее да се произнесе по-рано от месец, а дотогава вече ще има информация дали ще имаме излъчено правителство или назначен от президента служебен кабинет.

"Ако КС се произнесе преди разпускането от правителството, тогава Министерският съвет ще бъде с развързани ръце, но засега е изцяло с вързани", категорична е Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК