България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт по етикет за старта на 45-ото НС: Прилича на гръцка драма, Борисов е като сърдит баща-бог

Коментар на Мария Касимова-Моасе в "България сутрин"

16.04.2021 | 08:35 Редактор: Здравко Черкезов

На тържественото заседание на 45-ото Народно събрание вчера видяхме много опитни фигури, но и нови лица в политиката. Влизащи през различни страни на парламента, новите депутати показаха различен облик и използваха различна лексика.

"Всичко това ми прилича на една гръцка драма, не още трагедия, но някъде натам отиват нещата. Всеки е в някакъв персонаж, дори и отсъстващият премиер, който като някакъв сърдит баща-бог е оставил другите полубогове и получовеци да се оправят самостоятелно", заяви експертът по протокол и етикет Мария Касимова-Моасе в студиото на "България сутрин".

Най-добрата новина, според нея, е, че парламентът е пъстър, и колкото и кратко да живее - има какво да се види и чуе.

"Имаше ясна разлика между старите кучета и новопостъпилите депутати. Винаги при новопостъпилите има момент на несигурност, те все още се хранят от едно преклонение към тази институция. Те са повече в историчността на това място, докато видяхме депутати със стаж, които гледаме във властта от доста години, и видяхме колко по-добре се чувстват", посочи Касимова-Моасе в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите и, още от първия ден като в гръцка трагедия народните представители решиха да разменят гръмове, както и да си разменят между тях реплики от тип "думам ти дъще, сещай се снахо". Най-грозната реплика според нея е било обръщението на Тошко Йорданов към Цвета Караянчева - "тази прекрасна кърждалийска представителка".

"По този начин да се намеква и да се връщаме към такъв срамен момент в българската политика - не беше достойно", категоричен е експерт по етикет.

В политическия речник има нещо много специфично - съвсем друг е имиджът, съвсем друга е територията, върху която политиците трябва да имат влияние и да печелят хора, стана ясно от думите ѝ. 

"Всяка група като че ли си има своя речник и своя визия. Малко по-наглият език на ГЕРБ, още по-уличният на Мая Манолова. По-интелигентният, по-дълбокият на "Демократична България", изтъкна събеседникът на новия водещ Мирослав Димитров в студиото.

"Първият ден беше тази театралност, сега трябва да се случват неща и да се работи. Очаквам с нетърпение да видим какво ще се случи", завърши Касимова-Моасе.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК