Всички срещу един: Какъв е обликът на новия парламент?

Възможността за управление е несигурна

15.04.2021 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Опитни фигури и нови лица в политиката са депутатите в 45-тия парламент.  Ще бъде ли съставено мнозинство и как експертите видяха хоризонта пред различното Народно събрание? Влизащи през различни страни на парламента, новите депутати имат и различен облик.  

"Има както новобранци – хора, които за първи път стъпват в пленарна зала, така и едни стари пушки, много печени в парламентарните процедури. Това показва, че ще се върне желанието за правене на качествени закони според мен", заяви журналистът Мира Баджева. 

"Днес една малка част от мен все още недостатъчно мисли, че все пак оформяне на някакво мнозинство е възможност", коментира политическият анализатор Слави Василев

И докато възможността за управление е несигурна, то целта на петте парламентарни групи е ясна. 

"За съжаление "Всички срещу ГЕРБ“ няма да е достатъчно, за да може реално НС да влезе в роля и да излъчи управление. Видяхме как ГЕРБ се чувстват сравнително некомфортно в отредената от българските избиратели роля, а именно – опозиция", допълни Василев. 

"В такава роля е много удобно да чакаш грешките на другите, а те някои от тях са и много неопитни, така че те ще се научат да стрижат на нашите глави. Бойко Борисов никога не се е имал за парламентарист. Както знаете той не е стъпвал в парламента през последните години. Малко си представя края си като политик като Доган", коментира Баджева.

Макар и с нов курс, пред хоризонта на 45-тия парламент остава въпросът: 

"Ако първото заседание отреди роля на ГЕРБ на опозиция, ние все още не знаем кое ще е мнозинството", подчерта Василев.

"Доста послушен беше парламентът. Сега аз очаквам, че той ще бъде водещ, а по-скоро правителството ще бъде по-слабо ако изобщо имаме такова", заяви Баджева.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК