България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Професор от БАН: Проблемите с AstraZeneca са силно преeкспонирани

Българската ваксина е почти готова, може да действа и върху други варианти на вируса, каза проф. Пенка Петрова

14.04.2021 | 08:35 Редактор: Десислава Атанасова

За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата на AstraZeneca и не желаят втора от него, ще бъде взето решение с коя от наличните у нас РНК ваксини да бъде заменен. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Има ли сериозни последствията от ваксината на AstraZeneca - все още не е доказано. Очаква се и становището на ЕМА.

"Проблемите с AstraZeneca са силно преeскпонирани. Държавите се объркват в това, което правят в момента -   експериментално да се смесват ваксините, нещо, което пък съвсем не е проучвано. Тук не говорим за различи ваксини като партиди, говорим за различни механизми на действие върху имунната система на човека и не можем да предвидим как ще действа реимунизация от друг вид", обясни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин".

Според проучвания, най-големите опасения и странични ефекти от AstraZeneca са образуването на тромбози.

"Тромбози се случват на 1 на 30 000 души и без ваксина. При ваксинираните със странични ефекти след AstraZeneca са млади жени до 50, с наднормено тегло и приемащи противозачатъчни. Ако не сте в тази група, спокойно може да си сложите ваксина. Тромбози могат да се получат и от антибиотици от пеницилиновата група, от хинина също. Дали сме предразположени към тромбози, може да се провери с тест", заяви още проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, ако при първия прием от ваксината, не е имало усложнения, то и при втория няма да има. Като посочи, че не във всички случаи е задължителна втората доза. 

"Трябва да се изчака да минат 3-4 месеца и да се проверява за антитела. Ако са над 600, няма нужда от реваксинация", каза още проф. Петрова.

Руската ваксина Sputnik V

"Тя също е аденовирусна ваксина и се счита за много добра като безопасност. Освен че се купува от повече от 30 страни, тя се и произвежда там, и няма данни за особени странични ефекти", допълни проф. Петрова.

Българската ваксина

По отношение на българската ваксина, стана ясно, че тя ще бъде готова най-рано след 2 години.

"Единият прототип вече е готов. Сега се работи по втория. Можем да кажем, че загубихме около година в търсене на бюрократични решения. Но всички ни подпомагат с каквото могат", обясни ученият от БАН.

И поясни, че българската ваксина е на протеинова основа, с къси протеини, парченца от вируса, което я прави мултиепитопна - може да действа и върху други варианти на вируса. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

5
17 rate up comment rate down comment 4
ЗАСРАМИ СЕ БАН
преди 3 месеца
Не те ли е срам,тромбозата от ваксината е на МОЗЪЧНИТЕ СИНУСИ заедно с разреждане на кръвта, изключително тежко състояние. НЯМА НИЩО ОБЩО с ТРОМБОЗА В КРАКАТА, каквато се лекува далеч по лесно. Сигнализирай за неуместен коментар
4
20 rate up comment rate down comment 4
БРАВО
преди 3 месеца
Преекспонирано ли е, че в ЛИСТОВКАТА НА ВАКСИНАТА пише, че макар и в редки случаи причинява ТРОМБОЗИ И РАЗРЕЖДАНЕ НА КРЪВТА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СИ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА, ДЕБЕЛ ИЛИ СЛАБ, НА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ ИЛИ САМО НА ДОМАТЕН СОК??? Сигнализирай за неуместен коментар
3
25 rate up comment rate down comment 8
българка в uk
преди 3 месеца
Кажи това на семействата на по4иналите. Или 1 живот е нИщо... в името на науката. Така мислеха и нацистите.май новия фашизъм е реалност. ХОЛОКОСТА НЕ Е САМО ЗА ЕВРЕЙТЕ...ХОЛОКОСТА Е УНИЩОЖАВАНЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ДРУГОМИСЛЕЩИТЕ... ВАКСИНИТЕ ЗДРАВНИТЕ ПАСПОРТИ СА СЪЩО МЕДИЦИНСКИ ФАШЗЪМ...КАЗВАМ ГО КАТО МЕД. РАБОТНИК С ЧИСТА СЪВЕСТ И ОТГОВОРНОСТ,,..НЕ СЛУШАЙТЕ ТЕЗИ КОИТО ЗА ПАРИ ГОВОРЯТ НЕИСТИНА ХОРА МИСЛЕТЕ НЕ РОБУВАЙТЕ НА ТИТЛИ...И АВТОРИТЕТИ.. НАЛИ ЗНАЕТЕ КАК СЕ ЗИМА ДИПЛОМА И ОБРАЗОВАНИЕ В БГ Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Със сигурност, защото за съжаление все някакъв процент има на грешка! Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 2
Валерия Станоева
преди 3 месеца
Астра Зенека никак не е преекспонирана,напротив ,защото тази ваксина умряха доста хора ,а доколко до производството на наша ваксина след две години ,дано е преминала тази Ковида 19 . Сигнализирай за неуместен коментар