България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Професор от БАН: Проблемите с AstraZeneca са силно преeкспонирани

Българската ваксина е почти готова, може да действа и върху други варианти на вируса, каза проф. Пенка Петрова

14.04.2021 | 08:35 Редактор: Десислава Атанасова

За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата на AstraZeneca и не желаят втора от него, ще бъде взето решение с коя от наличните у нас РНК ваксини да бъде заменен. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Има ли сериозни последствията от ваксината на AstraZeneca - все още не е доказано. Очаква се и становището на ЕМА.

"Проблемите с AstraZeneca са силно преeскпонирани. Държавите се объркват в това, което правят в момента -   експериментално да се смесват ваксините, нещо, което пък съвсем не е проучвано. Тук не говорим за различи ваксини като партиди, говорим за различни механизми на действие върху имунната система на човека и не можем да предвидим как ще действа реимунизация от друг вид", обясни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин".

Според проучвания, най-големите опасения и странични ефекти от AstraZeneca са образуването на тромбози.

"Тромбози се случват на 1 на 30 000 души и без ваксина. При ваксинираните със странични ефекти след AstraZeneca са млади жени до 50, с наднормено тегло и приемащи противозачатъчни. Ако не сте в тази група, спокойно може да си сложите ваксина. Тромбози могат да се получат и от антибиотици от пеницилиновата група, от хинина също. Дали сме предразположени към тромбози, може да се провери с тест", заяви още проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, ако при първия прием от ваксината, не е имало усложнения, то и при втория няма да има. Като посочи, че не във всички случаи е задължителна втората доза. 

"Трябва да се изчака да минат 3-4 месеца и да се проверява за антитела. Ако са над 600, няма нужда от реваксинация", каза още проф. Петрова.

Руската ваксина Sputnik V

"Тя също е аденовирусна ваксина и се счита за много добра като безопасност. Освен че се купува от повече от 30 страни, тя се и произвежда там, и няма данни за особени странични ефекти", допълни проф. Петрова.

Българската ваксина

По отношение на българската ваксина, стана ясно, че тя ще бъде готова най-рано след 2 години.

"Единият прототип вече е готов. Сега се работи по втория. Можем да кажем, че загубихме около година в търсене на бюрократични решения. Но всички ни подпомагат с каквото могат", обясни ученият от БАН.

И поясни, че българската ваксина е на протеинова основа, с къси протеини, парченца от вируса, което я прави мултиепитопна - може да действа и върху други варианти на вируса. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

15
0 rate up comment rate down comment 0
Тити
преди 1 месец
ОБЯСНЕТЕ НА БЛИЗКИТЕ НА ПОЧИНАЛИТЕ!БИ ТРЯБВАЛО ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ТЕЗИ ВАКСИНИ ( И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ) ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРОДУКТИТЕ СИ, А НЕ ДА КАЗВАТ КАКВА ПОЛЗА ИМА ОТ ТЯХ! НИКАКВА СПОРЕД МЕН! А ПО-СКОРО Е ВАЖНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА- КОЙ ИЗПУСНА ЧУДОВИЩЕТО ОТ БУТИЛКАТА ИЛИ ПО ТОЧНО ОТ ЛАБОРАТОРИЯТА, И ПО ЧИЕ НАРЕЖДАНЕ???И СЗО ДА НЕ ИЗКРИВЯВА ИСТИНАТА, ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА! Сигнализирай за неуместен коментар
14
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Доставете Руска ваксина и не ни пробутвайте ЕвроАмериканските измишльотини! Сигнализирай за неуместен коментар
13
5 rate up comment rate down comment 2
КИРО
преди 2 месеца
Превърнахте ни в бели мишки . Сигнализирай за неуместен коментар
12
10 rate up comment rate down comment 2
Боко
преди 2 месеца
11
4 rate up comment rate down comment 5
Доки
преди 2 месеца
До: Българка в UK:В UK има доста ***, особено ако са медицински работници като теб!!! Сигнализирай за неуместен коментар
10
7 rate up comment rate down comment 3
Селянин
преди 2 месеца
Ще имаме българска ваксина след две години ми звучи като - ама друг път. Сигнализирай за неуместен коментар
9
11 rate up comment rate down comment 6
Марта
преди 2 месеца
Как проф.Пенка Петрова ще коментира факта,че Phizer и Moderna не носят отговорност за настъпилите тежки странични реакции или смърт след употребата на продуктите им срещу Covid ,което е заложено в американското законодателство за производители на ваксини.Техните продукти генна терапия ли са или ваксина? Моля проф.Петрова да изкаже мнение относно това дали дозата на AZ не е причината за за тромбозите.Не е обичайно векторна ваксина да има такива странични ефекти. Сигнализирай за неуместен коментар
8
10 rate up comment rate down comment 14
анонимен
преди 2 месеца
Поредната "Знаеща" Кукумявка. Сигнализирай за неуместен коментар
7
10 rate up comment rate down comment 17
Аз
преди 2 месеца
Тази е комбайнерка, а не професорка. Виждал съм я на село! Сигнализирай за неуместен коментар
6
15 rate up comment rate down comment 6
ТОВА БЕШЕ
преди 2 месеца
Току що излезе новина, че Европа няма да поднови договорите с Янсен и Астразенека за следващата година. Какво повече да кажем, то е ясно и на първокласниците. Сигнализирай за неуместен коментар