България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Продължава борбата за съществуването на възроденото кино "Влайкова"

Оказа се, че все още стават чудеса в днешния свят, каза Олег Ковачев

02.04.2021 | 09:32 Редактор: Тодор Петров

Най-старото кино у нас, което не е сменяло адреса си е кино "Влайкова" в столицата. То е построено с дарението на родената в Битоля учителка Мария Влайкова. Киното отваря врати през 1926 година.

През всичките тези години то запазва своята дейност и почти 100 години по-късно най-известните български артисти застанаха за каузата да ремонтират и обновят най-старото кино у нас.

Председателят на читалище "Антон Страшимиров - 1926" - Олег Ковачев, е един от двигателите на проекта по възраждането на това знаменито кино. А кино "Влайкова" вече има нова киномашина и е готово да отвори врати.

"Започнахме почти на шега, трябваха ни 70 хил. лева. Оказа се, че все още стават чудеса в днешния свят. Събрахме парите, купихме машината. Киното работи и ако не бяха тези спирания заради вируса, щяхме да сме в горните стъпала в класацията на софийските кина", обясни той в "България сутрин".

По думите му хора от цял свят са изпращали пари и позитивна енергия. В момента няма други квартални кина, то остана единственото, отбеляза Ковачев.

През годините са правени козметични ремонти на покрива, а момента той продължава да тече на няколко места. Културните дейци се надяват местните власти в София да решат проблемите с покрива и две от стените, за да стане киното по-топло и по-уютно.

"Какво прави, ако някой порой се излее върху тези 70 хил. лева?", попита Олег Ковачев пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"Запази се и ще бъде кино докато свят светува. Опитваме се да не сме комерсиално кино. Опитваме се да вкараме много европейски филми, филми от третия свят и всякакви фестивали. Опитваме да бъдем културен арт център на София. Има прекрасна акустика и това привлича музиканти", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Ето и банковата сметка на "Влайкова":

Образцово народно читалище „Антон Страшимиров-1926”
UBBSBGSF
BG54UBBS88881000285347
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК