България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мерките в сферата на търговията не били противоепидемични, а проепидемични

Повече работещи магазини - повече дистанция, смята Йордан Матеев

01.04.2021 | 09:23 Редактор: Никола Симеонов

От днес част от противоепидемичните мерки се разхлабват. Затворени остават обаче закритите площи на моловете и някои търговски вериги.

"Ситуацията с данните за новите заболели и претоварването на болницата е действително смущаваща и трябва да се вземат мерки. Но смятаме, че мерките в сферата на търговията не са противоепидемични, а проепидемични. Когато затварят училищата, децата отиват онлайн. При магазините не е така. Кaто затворят част от магазините, потокът от клиенти просто се насочва към останалите магазини, които не са затворени", заяви в ефира на "България сутрин" изпълнителният директор на "Сдружението за модерна търговия" Йордан Матеев.

По думите му се е наблюдавало, че при предишния пик, когато затвориха моловете, хората са се струпвали в другите магазини.

"Дистанцията може да се спазва, ако работят всички магазини. Колкото по-малко магазини работят, толкова по-малка дистанция има. Информационната кампания на правителството не е на най-голяма висота. Все пак виждаме едно все по-голямо дисциплиниране на потребителите, което го нямаше в началото", добави Матеев. 

Той каза още, че в тази ситуация не могат да си обяснят как по-големите магазини са по-опасни от по-малките и защо някой смята, че 300 кв са по-опасни от 30 кв. 

"Не разбираме на какво се дължат тези решения. Имаме сериозни икономически щети. Големите търговци започнаха да спират своите реклами в медиите. Увеличават се проблемите с плащането на данъци. Нашата логика е, че когато има влошаване на статистическите данни е логично да се затворят рисковите бизнеси. В магазините имаме дезинфектанти на входа, пазаруват бързо хората, носят маски, спазват дистанция. Очевидно търговията не е сред най-рисковите бизнеси", допълни изпълнителният директор пред новото лице на "България сутрин" Мирослав Димитров. 

Той смята още, че фалити са напълно възможни, а хората сякаш не осъзнават, че със затварянето на моловете голяма част от търговските вериги също са били затворени. 

"Някои от мерките за помагане на бизнеса засягаха само малките и средните, но не и големите търговци. Хората си мислят, че му е добре на големия търговец, но той има и по-големи разходи. Нормално е и по-големите да очакват компенсация. Добре е да се фокусират мерките така, че докато едните не работят, другите да работят и да ги компенсират", заяви Матеев пред Bulgaria ON AIR.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ясно е, че всеки си прави каквото си иска! Сигнализирай за неуместен коментар