България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филмът "Тихо наследство" - за семейството и нуждата да бъдеш разбран

За силата на хората, които остават до теб в беда, разказват Петя Накова и Таня Димитрова

26.03.2021 | 09:35 Редактор: Десислава Атанасова

История по действителен случай - за силата на едно семейство, минало през тежки изпитания и призванието да помагаш на онези, които имат нужда да бъдат разбрани. Това разказва филмът "Тихо наследство“.

В главната роля е Таня Димитрова, която се грижи глухите хора у нас да бъдат информирани за всичко казано на брифингите на Националния оперативен щаб, от самото начало на пандемията и досега.

Така я припознават голяма част от хората. Филмът обаче разказва личната ѝ трудна история. А нейната приятелка от детството Петя Накова е режисьор на лентата, както и основна причина за създаването на филма. 

"Идеята се роди, когато аз видях как Таня работи с децата, които имат нужда, учи ги да как изговарят, да казват думи. И това е дълъг процес, няколко години и видях резултата. Това са огромни усилия и трябва да бъде показано на хората", разказа Петя Накова в студиото на "България сутрин".

Благодарение на приятелството между двете е продължило и заснемането на филма, разказват те.

"Ние се познаваме от 16-годишни, тогава ни срещна животът и имаме много силно приятелство. По-късно тя ми стана и кума", сподели Таня Димитрова пред новите лица на "България сутрин" Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Лентата започва да се реализира още в края на 2015 година.

"Първоначално идеята беше да се покажат усилията на един рехабилитатор и проговарянето на едно дете. После се появи диагнозата на Таня", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Накова.

Посланието на филма за Таня Димитрова е много лично -  "Силата на хората, които остават до теб, когато се случи беда".

Филмът ще бъде достъпен на 23 различни езика. Ко-продуцент е HBO Европа. Първоначално лентата е одобрена от 13 държави, но човешката история във филма провокира всички 23 държави да го излъчат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК