България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Епидемиолог: Връщането в училище засили разпространението на коронавируса

AstraZeneca не трябва да ни притеснява, заяви д-р Християна Бацелова

17.03.2021 | 08:58 Редактор: Никола Симеонов

Третата вълна на Ковид-19 обхвана страната. Расте броят на заболелите, а мерките се затягат в много региони у нас.

"Връщането на учениците в класните стаи януари доведе до по-голямо разпространение на коронавируса. Малките ученици са стриктни и изпълняват, но имат нужда от повече контрол. По-големите контактуват повече и извън училище. Този тип организирани колективи повишават риска", заяви в ефира на "България сутрин" епидемиологът д-р Християна Бацелова.

По думите ѝ фактор са и многото хора, които се върнаха от Великобритания. Тя смята, че не трябва да обвиняваме студентите ни от Острова, защото те са подходили отговорно. 

"Някои хора знаят, че имат симптоми, но не се самоизлоират. За нас социалният фактор е съвкупност от неща в обществото, които помагат за разпространението на Ковид-19 - например липсата на проследяемост при контактните лица. Някои хора предпочитат да се върнат на работното си място, за да не се налага да излизат в болнични", добави д-р Бацелова.

Епидемиологът даде пример с работещи мерки.

"Една мярка е хората да пазаруват само в магазина, който е в жилищния им район, и така да избягват струпване. Тип по-строги мерки са да не могат лесно да напускат квартала си толкова лесно. Една от най-чудесните мерки е носенето на маски. Тя и дистанцията са изключително важни", каза още експертът пред Bulgaria ON AIR. 

На въпроса кои са нормалните ефекти от ваксините д-р Бацелова отговори:

"В България продължава да тече ваксинирането. Имаме недостиг на ваксини, но се надяваме скоро да имаме повече дози. Случаят с AstraZeneca не трябва да притеснява хората. Очакваме решението на ЕМА, за да бъдат спокойни хората и да продължим да я прилагаме, тъй като тя се доказва като ефективна и безопасна".

Очаквайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Живеем в технологично време - няма нищо да пропуснат учениците... цялото знание е в ръцете им.. просто трябва да се научат да работят с него! Сигнализирай за неуместен коментар