България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Педиатър: Децата без симптоми не пренасят коронавирус, родителите ги заразяват

Третата вълна ще бъде провлачена до май, заяви д-р Марио Янакиев

05.03.2021 | 08:40 Редактор: Радостина Димитрова

Децата без симптоми не са разпространители на Ковид-19, но обикновено те се заразяват от родителите си, а не обратното. Това заяви педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на "България сутрин".

"Без симптоми не пренасят коронавирус, но родителите заразяват децата, а не децата родителите", посочи д-р Янакиев.

Според него ръстът на по-малките, диагностицирани с Ковид-19, се дължи на третата вълна.

"Имаме нов вид на вируса, а третата вълна ще бъде провлачена до май. Това е не толкова заради щамовете, просто нашите организми са много изморени", отбеляза педиатърът и добави, че има пряка връзка между психологичното ниво и имунитета.

"Няма драстично увеличение на болните деца при мен, да са спокойни родителите, че аз не срещам тежки усложнения", подчерта д-р Янакиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-честите симптоми при по-малките са хрема, кашлица, болки в гърлото, повръщане и разстройство.

"Педиатрите много рядко правим PCR тестове на деца, но когато детето е заобиколено от болни родители, инфекцията продължава повече време. Внимателни сме особено ако имат хронични заболявания. Трябват специални условия, за да се вземат проби от децата, особено малките, затова имаме резерви за скрининг", подчерта д-р Янакиев.

Относно ваксината лекарят обясни, че няма известие от фирмите производители на ваксини за изпитания върху деца, затова е скептично настроен за масова имунизация на по-малките.

"Тази година свикнахме да живеем в Ковид епидемия, което беше голямо изпитание за педиатрите. Опитният педиатър с една епидемиологична анамнеза, с един поглед може да разбере дали е болно детето. Бъдете спокойни, децата изкарват леко Ковид-19, но вашият лекар трябва да създава профилактична програма", каза д-р Янакиев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
Ужас,Ужас
преди 1 месец
Детето 7 клас ходи на училище, взе че пипна някакъв вирус, тъста взе че се зарази и т. н. Погребахме и тъста и тъщата били болни от ковид, гадна ситуация. Сега лекувам детето от депресия, че се чувства виновно за смъртта на баба си и дядо си. Че този горе да не приказва глупости. Сигнализирай за неуместен коментар