България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Епидемолог: Ковид-19 може да мутира допълнително, новите вариации засягат децата

Според д-р Христиана Бацелова най-голямото ни оръжие срещу вируса е ваксината и спазването на мерките

04.03.2021 | 09:25 Редактор: Здравко Черкезов

Рекорден брой са новозаразените с коронавирус у нас в последните дни, а Световната здравна организация (СЗО) изрази притеснение, че случаите рязко се увеличават по целия свят, въпреки противоепидемичните мерките.

"Да, ще се увеличат броят на болните, на хората, които ще имат нужда от хоспитализация и нужда от интензивна грижа. Заболяването се връща на вълни, като се натрупат повече невъзприемчиви. Имаме съобщения за повторно заразени - заболели миналата година, които тази година отново се заразяват", обяви в "България сутрин" д-р Христиана Бацелова, която е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.

Д-р Бацелова посочи, че част от ръста се дължи на връщането на рискови колективи като детски градини и училища в присъствена форма на обучение.

"Или се заразяват в училище, или от родители, и се сформират така наречените клъстери", обясни тя.

Д-р Бацелова каза със съжаление, че на много места не се спазват мерките, и специално в заведенията това води до заразяване на персонала и на клиентите.

Според нея в провинцията има разлика в спазването на мерките.

"През лятото не че тези хора не са се заразявали, но дозата е била по-малка. В един момент хората спряха да се изследват, докато не им се наложи да влизат в болница или да пътуват някъде" допълни специалистът.

Д-р Бацелова посочи още, че най-голямото ни оръжие срещу вируса е ваксината и спазването на мерките:

"Аз съм привърженик на много по-строгите мерки и ще дам за пример Нова Зеландия и Тайван. Тайван нямат и хиляда доказани случаи, защото са изключително адекватни и отговорни в спазването на мерките. Те спряха да приемат себе си като нещо по-важно от обществото и всички работиха в полза на него."

"Можехме да се поучим доста от тях, тези държави имат план за такъв тип епидемии. Много по-подготвени са от Европа и ако ние сме със свободен дух, то те се запазиха здрави и живи, което прави техния модел много по-подходящ в случая", допълни тя.

С новите вариации децата се засягат повече и има случаи на деца с дихателна недостатъчност и се налага по-сериозно лечение при тях, така че колкото повече го оставяме да минава през човешкия организъм има вероятност да се видоизмени още повече, стана ясно още от думите ѝ.

Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка.

"Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот", завърши д-р Бацелова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Той ще мутира още много пъти този вирус. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Е няма как да не се засегнат децата. Те не са мутанти... Сигнализирай за неуместен коментар